Кампанията за подаване на заявления за подпомагане за 2010 г. започна на 1 март 2010 г. До обяд на 24 март 2010 г. общият брой на вече подадените заявления е 15 933, от които 9510 са предадени на Областни дирекции на ДФ „Земеделие" за проверка и потвърждаване.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Георги Пирински.

Данните от заявленията се въвеждат в Общинските служби по земеделие директно в Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, с която работи Разплащателната агенция (РА).

За първи път обаче очертаването на площите, с които се кандидатства за подпомагане, ще се извършва директно в системата на Разплащателната агенция.

По този начин значително ще се подобри нивото на контрол по отношение на допустимостта на земите за подпомагане.

В първата седмица на кампанията темповете на подаване на заявления и тяхното въвеждане в ИСАК бяха сравнително ниски, като една от причините беше необходимостта от запознаване на операторите от общински служби по земеделие с много нововъведения в тази система.

През този период бяха дадени и много предложения за оптимизиране работата на отделни елементи на системата, които бяха внедрени, както и бяха отстранени констатираните проблеми.

За запознаване с протичането на кампанията в цялата страна и възникващи по места проблеми от различен характер, е разработен график на посещения на представители на ръководството на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция по области и общински служби по земеделие.

За ежедневно следене на процесите по подаване на заявленията и хода на самата кампания, с моя заповед от 2 март 2010 г. е сформиран специален щаб. На щаба е известно безпокойството на земеделските стопани във връзка с регистрацията на площите, с които ще кандидатстват за подпомагане и своевременното подаване на самите заявления за подпомагане.