"Междусистемната газова връзка Гърция - България е изключително важен проект не само за нас, но и за целия Европейски съюз". Това е казал министърът на енергетиката Теменужка Петкова на проведена среща с партньорите на БЕХ по проекта – гръцко-италианския консорциум "Посейдон", соъбщиха от министерството.

Двете страни са обсъдили напредъка по реализация на интерконектора, изпълнението на дейностите по разработената пътна карта и необходимостта от последващи действия за ускоряването му.

Министър Петкова е запознала своите гости с разговорите си по тази тема със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович, който е потвърдил сериозния интерес на ЕС към проекта. "Имаме уверение, че комисията ще осигури необходимото финансиране за изграждането на връзката, но ние трябва да следваме стъпките, начертани в пътната карта", увери тя представителите на гръцко-италианския консорциум.

"Българската страна работи за ускоряването на проекта и потвърди в бюджета за тази година държавна гаранция от 80 млн. евро за него. Това е израз на стратегическото значение, което отдаваме на интерконектора“, посочила още министър Петкова. 

"Този проект е от изключителна важност и за нас, както и за нашите правителства", посочили партньорите от "Посейдон" по време на срещата. Те уточниха, че имат волята да подпишат окончателно инвестиционно решение до 29 май, след като преди това бъде подписано ново споразумение, което да ускори развитието на проекта според разписания график в пътната карта. Това ще позволи започването на строителните дейности през март следващата година и завършването на проекта през 2018 г.