България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им. Това е заявил на срещата си с Пламен Орешарски премиерът на Китайската народна република Ли Къцян, съобщава БНР.

Шест пъти за 30-минутен разговор Ли Къцян е употребил думата прагматизъм в отношенията, посочи още българският министър председател:

„Той подчерта, че се надява на равнопоставеност за китайските фирми. Нещо, което приех и го уверих, че е така. Потенциалните обекти на сътрудничество, някои инфраструктурни обекти, специален интерес към железопътния сектор, но и към частния бизнес, в това число и технологии."

Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият премиер на България каза:

„Няма да се правим на китайци."

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България.

„Вероятността това да се случи е голяма", коментира Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се организира бизнес делегация, която да дойде до края на годината в България и да прегледа проект по проект заявения интерес. България има интерес да проучи опита в управлението на държавните компании.

За китайските туристи ще се пише специална стратегия, обясни Бобева:

„Главно исторически туризъм, СПА, включително съседство с Турция, която е желана дестинация за китайците и стартираме с посещението на нашите представители в Китай след три седмици."

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.