Зеленчуците, местно производство ги хапват чужденците, а ние ядем стока трето качество, внос от Гърция и Турция. Започвам да се чудя, всички тези протести срещу ГМО у нас заради нас самите ли са или заради здравето на чужденците, защото претенциите ни към местните производители не се покриват в момента, когато трябва да изберем от супермаркета какво да си купим за вечеря, а се оказва че изборът е от Египет, Израел, Еквадор, Франция, но не и България.

В момента основната част от произведените мартенски краставици у нас се пласират извън страната, предимно в Чехия и Румъния, а българите ядат евтини краставици от Гърция и Турция с ниско качество, коментира изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров, цитиран от агенция „Фокус".

България изнася най-много краставици - повече от 4 500 тона годишно, от всички произвеждани зеленчуци като основните ни пазари са Чехия, Румъния, Латвия и Германия.

Прогнозите за реализирането на продукцията извън страната тази година са добри. В момента има силно търсене на български краставици и са увеличени търговските заявки отвън.

Няма съществена разлика в средната цена на краставиците, но пък са спестени средства. Тази година производството на краставици е било изтеглено с един месец по-късно, за да бъдат намалени разходите за отопление на оранжериите, обясни Пламен Димитров.

Най-много краставици от България изнасят оранжериите от Първомай, Пловдивско - 1 500 тона годишно, следвани от Раковски - 1 200 тона.

Йордан Величков от ботевградското село Трудовец, третият най-голям производител и износител на краставици в България - 1 115 тона годишно, обясни, че вчера е изпратил първия камион с продукция за Чехия. Цените са 90 евроцента за кг краставици от сорта „Шейла".

Основните проблеми пред сектора са липсата на качествен контрол при вноса на зеленчуците от Турция. „Липсва контрол върху вноса. Трябва да има контрол и не трябва да се внася така безпроблемно и безразборно, тъй като обикновено става дума за нискокачествена продукция", каза Димитров.

Пречи и липсата на средства - оранжериите са стари, а са необходими инвестиции за реконструкцията на съоръженията, както и да се внедрят нови технологии. Това обрича сектора. Всяка година оранжериите със зеленчуци у нас намаляват трайно.