Особен акцент в разговорите бе поставен върху инфраструктурата, коментирани са трансгранични проекти, посочи премиерът Орешарски след срещата със сръбския си колега Ивица Дачич.

Двамата премиери са очертали перспективите за бъдещи въздушни линии, като за 30 март се предвижда отваряне на такава между Белград и София, а на по-късен етап и Белград - Варна, съобщава news.bg.

"Истинската дипломация е да създадеш предпоставки за контакти между хората и бизнеса", посочи Пламен Орешарски.

България и Сърбия имат огромен нереализиран потенциал за сътрудничество, настоя той и изрази надежда, че най-после ще бъде построена магистралата, която да свърже двете държави. Това трябва да се случи до средата на 2016 година, а освен магистрала да се постигне прогрес и по отношение на железопътните връзки, част от които дори не са електрифицирани в 21 век. Транспортният коридор е след големите и високи цели, които трябва да си поставяме, обясни Дачич.

От своя страна Сърбия подкрепя България за членството й в Шенген, като макар да не е минала този въпрос, достатъчно пъти страната е изпитвала "двойните стандарти и фактът, че понякога принципите не важат за всички", обяви Дачич.
Очаквано, след своите изявление двамата премиери получиха въпроси за "Южен поток" и възраженията на Брюксел около проекта. "Не сме разглеждали в детайли всички аспекти, но общото мнение е, че проектът би дал повече сигурност на газовите доставки, а освен това е важен и като икономически проект, изгоден и за двете страни", обяви Орешарски. Що се касае до Европейската комисия, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания, подчерта той.

Сръбският премиер от своя страна призна, че неговата държава няма проблем с Европейският съюз, защото не е част от него, но няма как да строи сама, тъй като се намира по средата на тръбата. Дачич бе на мнение, че въпросът трябва да бъде решен на високо политическо ниво между Русия и Европейския съюз, а Сърбия има голям интерес проектът да бъде реализиран.

Няма нито един открит въпрос между България и Сърбия, който да не може да бъде решен. Всички заедно живеем под едно и също слънце на Балканите, споделяме едни и същи лоши и добри страни и трябва да работим за решаването на проблемите, каквито има между всички съседни държави.

С тези думи министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич обобщи срещата си с българския премиер Пламен Орешарски. Дачич подчерта, че до голяма степен картината на разединение на Балканите е изкуствено създадена (това вчера посочи и македонският премиер, б.р.), поради което регионът се третира като "второ качество".

Имаме задължение пред нашите деца да променим тази картина, обяви сръбският премиер, като бе категоричен, че въпреки съществуващите конфликти, народите на Балканите са много близки по отношение на традиции и история.

Пламен Орешарски също обяви, че между съседски държави винаги има нерешени въпроси, но важното е да се намери начин и конструктивен тон за тяхното решаване. От наш интерес е Сърбия да бъде член на Европейския съюз, обяви Орешарски и призна, че е уверил своя колега в категоричната подкрепа на България по отношение на еврочленството на Сърбия, като по този начин "образно казано премахнем границата, обект на спорове, чрез общо членство в ЕС".

Той настоя за "един и същ аршин", когато се говори за Северен и за Южен поток, а страната му вече е изпитвала "ледени зими" заради проблеми между Русия и Украйна в миналото.