Плащаме и обявяваме данъците до 30 април e водещото заглавие на Труд

Данъците върху доходите догодина ще се декларират и плащат до 30 април. След тази дата следва глоба за неподаване на декларация, а върху обявени, но неплатени налози ще се начисляват лихви, припомниха вчера от Националната агенция по приходите на семинар в Банско.

5% отстъпка за данъчна декларация по интернет е на първа страница и на 24 часа

Отстъпка от 5% ще получат подалите годишни данъчни декларации по електронен път до 30 април 2008 г. Това се прави за първи път, като целта на бонуса е да се стимулира използването на интернет, обясни шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина.

Намалението се изчислява върху сумата на данъка, който подлежи на довнасяне. Бележките от работодателя за получените доходи се сканират и се изпращат по интернет заедно с декларацията. За целта е нужен електронен подпис. Цената му падна от 120 на 60-80 лв.

Пришпорват ни за данъците, отбелязва и Стандарт

С две седмици по-рано ще трябва да внесем в хазната дължимите данъци върху доходите си догодина. Декларацията за получените пари през 2007 г. ще се подава до 30 април 2008 г. В същия срок трябва и да се плати дължимият налог, стана ясно на семинар в Банско. Досега формулярите се изпращаха до 15 април, а данъкът се внасяше до 30 дни след това. Удължава се обаче срокът, в който задължението ни се намалява с 5%. Досега отстъпката се ползваше, ако декларацията и данъкът се платят до 31 януари. Догодина това важи до 10 февруари.

За първи път ще има още една отстъпка от 5%. Тя се ползва, ако до 30 април декларацията се подаде по интернет с електронен подпис. Например имате да внесете в хазната 850 лв. Отстъпката за пускане на формуляра по мрежата ще бъде 42 лв., които са достатъчни да си купите електронния подпис. Но данъчните допускат да се ползва само едната от двете отстъпки.

Съвършено нови данъчни декларации ще попълваме за доходите си догодина. Вече има два вида формуляри - за хората, които имат доходи от чужбина, и за онези, които печелят парите си само в България. Първият формуляр е доста дебел, но ще се попълва от малцина. Декларацията за редовия българин вече няма да е от 20 страници. Основната част от 6 страници плюс 9 приложения за различните доходи. Така ще си взимаме само необходимото приложение според произхода на парите ни. Ако имаме доходи само от заплата и искаме да ползваме облекчения за доброволно осигуряване или дарения, ще трябва да попълним само основната част и първото приложение, или общо 8 страници.

Новото е и че всички видове доходи първо ще се събират и от тях ще се вадят облекченията - за дарения, доброволно осигуряване и т. н. Така догодина попълването на декларациите ще стане доста по-лесно и ще се спестят много пари от хартия.

Пак смърт преди Коледа,

Кошмарът от Бяла възкръсна край Хасково. Рейс полетя от мост и уби жена, а момче и момиче на 22 г. берат душа в болница. Преди година трагедията отне 18 живота, сега само късметът спаси останалите деветима пътници, които са откарани в болница с различни травми. Катастрофата стана малко след 17 ч вчера на детелината до "Техномаркет" край Хасково. Рейсът на "Арда тур", който идвал от Капитан Андреево, се блъснал челно в греблото на движещия се насреща снегорин. Вероятно 55-годишният шофьор Хашим Тасим не го е видял заради обилния снеговалеж или пък е бил заслепен от фаровете. Засега няма данни да е пил. От удара автобусът се завъртял, скъсал мантинелата и полетял надолу. Паднал е по гуми и само това е предотвратило касапницата, коментират експерти.

Автобус падна от мост, жена загина, четем в Труд

Автобус се удари в греблото на снегорин и падна от 6-метров мост край хасковското село Узунджово.

Жена на 31 години от Харманли загина, а осем души бяха ранени. Трима от тях са с черепно-мозъчни травми, съобщиха от хасковската болница. Жертвите са щели да бъдат много повече, но по чудо след полета автобусът се приземил на колела.

Катастрофата станала около 17,50 ч. Возилото с 12 пътници на фирма "Арда тур" пътувало по редовна линия от ГКПП-Капитан Андреево към Хасково.

На "детелината" край Узунджово, най-вероятно заради обилния снеговалеж, шофьорът не забелязал снегорина, който чистел насрещното платно. Последвал челен сблъсък в греблото на машината.

Автобусът се отклонил от заледените коловози, разкъсал предпазната мантинела и паднал от голямата височина на надлеза.

Симеон: Защо само моите имоти гледат?, цитира Труд

"Аз съм се превърнал в единствения гръмоотвод с "на Симеон имотите"! За други имоти, и то постигнати по съвсем други "правила", като че ли никой не се интересува", възмути се вчера в ефира на "Дарик" радио лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той и друг път се е сравнявал с животоспасяващото съоръжение.

През 2003 г., когато Симеон бе премиер, се бе оплакал пред български емигранти в Будапеща: "Аз съм гръмоотвод - всичко ми се струпва върху мен и често не мога да се справя."

Прокуратурата изправи Симеон на нокти, според Стандарт

След парламента и прокуратурата изправи Симеон на нокти. Правната комисия в НС вече реши да удължи с година ветото върху придобиване по давност на имотите му. Вчера пък обвинител №1 Борис Велчев обяви, че до месец ще обяви резултатите от проверката за царската реституция. Тогава ще стане ясно и дали има длъжностни лица, които са извършили престъпление, връщайки дворците на Сакскобургготски. Заключенията са практически готови. Втората половина на януари ще излезем с окончателна позиция за всички царски имоти, обяви той вчера. Прокурорската проверка по казуса започна преди повече от година, като на разпит бяха привикани ред бивши длъжностни лица от Столична община и София-област. В това число и ексгубернаторът и настоящ жълт депутат Олимпи Кътев. Превърнаха ме в гръмоотвод заради имотите. С темата се злоупотребява, коментира Симеон. Нима сме в някаква политическа система, която отрича частната собственост? Моите са наследени, а за други имоти, постигнати по съвсем други "правила", като че ли никой не се интересува, оплака се той. И заяви, че спокойно би могъл да живее и без дворците си. "Възрази ли някой, когато със сестра ми дарихме 980 декара на София? Не, но това се забравя, а се вадят стари дъвки с цел да ме очернят", отсече Сакскобургготски. Той окачестви като обидни и твърденията, че е в политиката заради имотите си. "Бях ги отписал 55 години. Живял съм без тях и бих могъл да живея без тях", твърди царят.