Агенция САПАРД да предприеме стъпки за свръхдоговаряне на 10 % над свободния бюджет по програмата, както и на 10% от стойността на проектите, които са в процес на изпълнение след съгласуване в Министерство на финансите и управителния орган на Държавен фонд "Земеделие".

Това каза председателят на Мониторинговия комитет по прилагането и изпълнението на предприсъединителната програма у нас зам.-министър Димитър Пейчев.

Очакваната стойност на финансовия ресурс, който предстои да бъде свръхдоговорен, е около 100 млн.лв.

Сумата, която ще бъде окончателно определена се изчислява на базата на разпределението на бюджета по мерки, поясни зам.-министър Пейчев . Това означава, че предстои отваряне на програма САПАРД по мерките, по които има заявен инвестиционен интерес.

По решение на ЕК проекти ще се приемат до подписването на първия договор по Програмата за развитие на селските райони, която ще действа в следващия планов период от 2007 до 2013г. Това означава, че проекти ще се приемат и през първите месеци на 2007г.

От началото на прилагането на програма САПАРД у нас са одобрени 2402 проекта на инвестиционна стойност от 2 млрд. 210 млн. 644 хил. лв.

Субсидията по тях е в размер на 1 млрд. 104 млн. 213 хил. лв. Изпълнените проекти са 1574 със субсидия от 513 хил. 281 лв.

Най - голям интерес е заявен към Мярка 1 - "Инвестиции в земеделски стопанства", където има 1605 одобрени проекта . Преработвателният сектор у нас бе модернизиран и приведен в съответствие с европейските изисквания благодарение на 322 проекта, съобщи още зам.министър Пейчев.

682 са отхвърлените проекти, които не са отговаряли на критериите в Националния план за развитие на земеделието и селските райони, който регламентира прилагане на програмата в България. Санкционирани са общо 315 проекта, по които има цялостен или частичен отказ за плащане на финансова помощ. 

Препоръките на 12-то заседание на Мониторинговия комитет на наблюдение на програма САПАРД са за по-гъвкаво прилагане на мерките.

Анализите сочат, че програма САПАРД успешно се прилага у нас и българските земеделски производители вече имат опита да усвояват средства от европейските фондове.