В Русия днес отчетоха голямо покачване на производствените цени за юни, което е ранен признак за увеличаване на ръста на инфлацията.

Производствените цени на изхода са се повишили с 28.1%, спрямо 25.1% през май според Федералната статистическа служба, като прогнозите бяха за увеличение с 25.7% на годишна база. На месечна база ръстът на цените е с 4.9%.

Производствените цени на входа заедно с инфлацията на потребителските цени отчитат ръст с 15.1% през юни, което е най-бързото им увеличение от декември 2002 година досега и се превръща във все по-голяма заплаха за икономическия растеж на страната.

От Световната банка предупредиха, че ако страната не обуздае скоро инфлацията ще се сблъска със сериозно забавяне на растежа в бъдеще, заплашвайки плана на президента Дмитрий Медведев за повишаване на жизнения стандарт на руснаците.

Правителството взема заплахата съвсем на сериозно и от Федералната антимонополна служба започнаха разследвания срещу Лукойл, Роснефт, Газпром, Сургутнефтгаз и TNK- BP по обвинения в това, че са завишили „монополистично" цената на продавания в страната дизел и самолетно гориво.

По-високите продажби и заетост задържат инфлацията през юни на ниво от 15.1%, колкото беше и през май.

Високият темп на ръст на потребителските цени принуди Централната банка да повиши лихвените нива на 14 юли до 11%.

Производствените цените за руските фирми се покачват също така заради големите разстояния в страната.

За месец разходите заплатите са се увеличили с 11.7% на годишна база до 17 808 рубли ($767).

Индустриалните инвестиции отчитат покачване с 10.8%, което най-слабия ръст за последните две години. Индустриалната продукция нараства с 0.9% през юни.