Мегапроектът край Равно поле тръгва до дни. Следващата седмица се очаква група бизнесмени от Хонконг да внесат в община Елин Пелин инвестиционно намерение за покупка на близо 300 дка общинска земя. Това пише в. „Преса", позовавайки се на кмета Галя Георгиева.

Става въпрос за терени между Мусачево и Равно поле, близо до голф игрището. На 4 август т.г. компанията „България дивелопмънт холдингс" получи възможно най-високата държавна подкрепа за проекта „Света София". Това ще бъде ваканционно-развлекателен комплекс - с хотели и казина в стил „Лас Вегас" плюс огромен аквапарк, който ще осигури море на софиянци. Инвестицията ще бъде 1,63 млрд. лв., а разкритите работни места - 1850.

„Имахме среща с инвеститорите миналата седмица, малко след като получиха сертификат за подкрепа от държавата. Обсъждахме какви стъпки трябва да се предприемат, за да стартира процедурата", посочи за изданието Галя Георгиева.

Азиатците ще купят общинската земя без търг или конкурс. Това е един от стимулите за насърчаване на приоритетни инвестиции в страната - когато са над 100 млн. лв. и осигуряват заетост на поне 200 души. В тези случаи предприемачите имат право да закупят държавна и общинска земя на цени под пазарните, но не по-ниски от данъчната оценка.

„Цената ще бъде под пазарната, но няма да бъде на данъчна оценка, защото общинският съвет няма да се съгласи. Инвеститорът трябва да бъде спокоен, че парите, които ще получим, ще бъдат вложени за подобряване на инфраструктурата в общината, от което ще спечелят всички", обяснява Галя Георгиева.

Очаква се хонконгските инвеститори да придобият бивши военни терени в района, както и голф игрището, за което имали предварителен договор. Спортният комплекс „Света София" се свързва с Красимир Гергов, но в последните месеци има раздвижване покрай собствеността му. През март т.г. тя бе прехвърлена от кипърската офшорка „Ерфорд инвестмънтс" на физическото лице Георги Любомиров. По същото време земята на голф игрището е ипотекирана в полза на фирмата на Петър Манджуков „Радиант технолоджи".