Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по предварителната проверка за разходвани средства за АЕЦ "Белене". Мотивът е липса на данни за извършено престъпление, стана ясно от съобщение на интернет страницата на Прокуратурата.

Припомняме, в средата на март премиерът заяви, че ще говори с главния прокурор, за да поиска всичко направено до момента по проекта АЕЦ „Белене".

Това, което може да направи сегашното правителство е да даде всичко това на прокурор . От тук са изтекли милиарди от всичките наши джобове, коментира премиерът.

Борисов посети площадката на централата, за да види докъде са стигнали строителните работи. По време на визитата си той бе придружен и от журналисти, на които да покаже свършеното от предишното правителство.

На площадката зее дупка, пълна с вода, посочи премиерът и добави: "Този гьол струва 800 милиона лева. Общо на площадката от 1981 г. досега са похарчени 1,2 милиарда лева."

Към момента в Софийска градска прокуратура се водят две предварителни проверки и пет досъдебни производства, отнасящи се до обекти на енергетиката - ТЕЦ "Марица- Изток - 2", АЕЦ "Белене", хидровъзел "Цанков камък", НЕК.

По една от предварителните проверки, засягаща разходвани средства за АЕЦ "Белене", е постановен отказ да се образува досъдебно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

Предварителните проверки и досъдебните производства се водят с оглед извършени престъпления, основно по чл. 282 НК - престъпления по служба, извършени от виновни длъжностни лица в изброените по-горе енергийни обекти.

Прокуратурата е била сезирана в периода 2009 - 2010 г., а по едно от досъдебните производства през 2007 г., когато са постъпили сигналите.
Разследванията са на различен етап.