В отговор на депутатски въпроси, министър-председателят Сергей Станишев отново подчерта, че спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" не нарушава вътрешния енергиен баланс на страната.

Той отбеляза, че в усилията за промяна на позицията на Европейската комисия по отношение на тези блокове, правителството се стреми да спечели партньори и в лицето онези балкански държави, които през 2007 г. за първи път реално ще усетят последствията от преждевременното спиране на двата реактора.

Премиерът уточни, че съществена част от тези усилия ще бъде съвместно със засегнатите държави да се разработи единна политическа позиция по въпроса за 3 и 4 блок.

На срещата на енергийните министри на Югоизточна Европа в Скопие през декември 2006 г. бяха изказани опасения за потенциален недостиг на електроенергия в балканските държави. Още преди това българското правителство информира Европейската комисия за очертаващата се криза. На 1 ноември 2006 г. министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров официално информира Андрис Пиебалгс, еврокомисар по енергетиката в Европейската комисия, че спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще окаже осезаемо влияние върху всички страни-вносители в региона и че значителното намаляване на българския потенциал за износ ще повлияе негативно върху сигурността на доставките на електроенергия в региона и най-вече на Западните Балкани и Гърция, припомни премиерът.

Съгласно чл. 36 от Договора за присъединяване, ако до края на период - не повече от три години след присъединяването, възникнат трайни и сериозни затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България може да поиска разрешение да предприеме защитни мерки, за да възстанови положението и да приспособи засегнатия сектор към икономиката на вътрешния пазар, изтъкна министър-председателят.

Той подчерта, че дори да се стигне до гласуване на Европейския парламент в полза на предлагания от Джефри Ван Орден гъвкав подход, това би била една политическа препоръка към Комисията, с която тя е в правото си да се съобрази, или да не се съобрази. За постигането на промяна в позицията на Европейската комисия са необходими много усилия и аргументи, които не могат да останат като задължение на едно или друго министерство, дори само на Министерския съвет. Те трябва да бъдат плод на съвместната работа и единна позиция на Народното събрание, правителството и редица още държавни институции и неправителствени организации.