Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще открие днес от 09.00 часа първите тестове за кандидатите в централизирания конкурс за младши експерти в държавната администрация в Технологичния институт на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Конкурсът ще се проведе в поредица от изпитни сесии в периода между 13 и 17 ноември, които ще се осъществят в 15 компютърни зали в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Над 2000 души се регистрираха за участие в централизирания конкурс за младши експерти. Всички те получиха на електронната си поща индивидуална парола, с която при явяването си на конкурса ще влязат в уеб базираната система за решаване на теста.

Със същата парола кандидатите могат да проверят своя профил за участие на интернет адрес 212.122.185.37/TEST, където ще намерят и точни указания за датата, часа и мястото за явяване на изпита.

Всеки от кандидатите в деня на своето явяване трябва да носи със себе си документ за самоличност, декларация по чл. 17 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, оригинал и копие на диплома за завършена степен на образование или уверение от съответното висше училище в случай, че кандидатът все още не е получил дипломата си.

Завършилите в чужбина представят удостоверение от МОН за призната образователно-квалификационна степен.

Тези от кандидатите, които успешно преминат основния тест, ще се явят и на един или повече от специализираните тестове, ако при своята регистрация са заявили желание за това.

Администрациите, заявили желание да ползват резултатите от класирането, могат да поканят няколко кандидата от предоставения от ИПАЕИ списък на успешно преминалите основния тест и изпитите в областите, свързани с изпълнението на функциите на заявената длъжност.