Няколко крупни западни и азиатски банки в близко време ще влязат в капитала на редица руски банки. Това е информация на РИА Новости, цитиран е първият заместник-председател на Централната банка на Русия.

Банкерът Генадий Меликьян е обяснил, че преди броени дни е подписал няколко писма, разрешаващи на редица западни и азиатски банки да придобият дялове от над 20% в руски банки.

Според законодателството на РФ, Централната банка дава разрешение за придобивания в руски банки, превишаващи 20% от уставния им капитал. Разрешението действа в течение на една година.

Меликьян е добавил, че разрешението са потърсили активни и крупни играчи на глобалния банков пазар, които до този момент не са имали бизнес в Русия.

Международните банки са се обърнали към ЦБ за разрешение да придобият дялове в редица московски банки от първата стотица. Не става дума за десетте или тридесетте най-силни руски банки.

Руските банкери реагират позитивно на интереса на западните банки, защото тяхното навлизане означава повишаване на капитализацията и внос на технологии.

Сега много от големите световни играчи искат да се възползват от понижените котировки на акциите на руските банки и да влязат в руския пазар, твърди Меликьян.

В настоящия момент делът на не-руснаците в съвкупния уставен капитал на руските банки е малко над 21%.