Днес, 1 февруари, се състоя традиционната голяма пресконференция на президента на руската Федерация Владимир Путин. Днес той постави нов рекорд, като отговори на 66 въпроси на журналисти за 3 часа и 32 минути. Били са акредитирани 1232 представители на СМИ, от които 262 чуждестранни журналисти. Засегната (пряко или косвено) бе не една тема, свързана с България.

Следват някои от по-важните и интересни акценти от словото на руския президент. Ползвана е стенограмата на Lenta.Ru. Като начало Путин е посочил, че независимо какво прави властта, основната й цел трябва да е повишаване качеството на живота на населението.

От началото на 2006 средната работна заплата в Русия се е вдигнала с 13,3%. Състоянието на пенсионерите е по-лошо от средното в Европа. Основните проблеми тук се свързват с базовите отрасли на икономиката, по-специално самолетостроенето.

Първи резултати са донесли някои национални програми. В образованието работната заплата в Русия се е вдигнала с 30%, а в здравеопазването - с 37%. В тези области се наблюдава значителен приток на млади кадри.

Демографските тенденции в Русия се подобряват. Започват да носят резултати стимулите за жените, съгласни да раждат за втори път (програмите за майчинство). Но трябва да се направи още твърде много в социалната сфера. Главна задача е да се съкрати разрива между хората с високи доходи и множеството бедни.

По предварителни данни БВП на Русия за 2006 се очаква да е нараснал между 6.7% и 6.9%. (Във всички случаи повече от миналата година - 6.5%). За да се удвои БВП за следващите 10 години - цел на Русия - ръстът на брутния продукт трябва да е всяка година около 6.9%.

За пръв път в най-новата история на Русия инфлацията е едноцифрено число - 9%.Русия е погасила дълга на бившия СССР, който през 1990те е бил около 165 млрд. долара. Златновалутните резерви на Русия са над USD 300 млрд., които са необходими в случай на намаляване на суровинната база.

2006 за Русия е била година на ИПО. Капитализацията на фондовия пазар на Русия достигна $1 трилион и така се нареди в първата десятка в света. Но това не е най-важното, защото през 2006 икономиката на Русия за първи път се е опирала не на благоприятен световен пазар, а на вътрешна сила, резултат от целенасочена работа на руското правителство и централната банка.

Путин е обърнал внимание на либерализацията на руския валутен пазар, която се е осъществявала доста трудно. И накрая правителството е приело програми за развитието на енергетиката, транспорта, авиацията и съдостроенето. И независимо какво се случва през 2008, високите темпове на руската икономика трябва да бъдат запазени.

От отговорите на руския президент на въпросите на журналистите по-съществени моменти са следните:

(В)Отношенията със западните страни са влошени заради енергията. (О) Русия винаги е изпълнявала ангажиментите си към другите страни. Но тя не смята да субсидира чрез доставки икономиките на другите страни със суми, съпоставими с техните бюджети. Експертите прекрасно разбират това, но сред тях има недоброжелатели на Русия - макар и не на държавно равнище, но журналисти, пишещи всякакви неща. Тези които пишат срещу Русия, са недоброжелатели на Русия.

„Аз не управлявам, аз работя". „След разпадането на СССР в страната настана идеологически вакуум".

(В) Газпром има намерение да освободи цените на вътрешния пазар - как това ще се отрази на потребителите? (О) Газпром нищо не може да освободи без решението на РФ. Правителството взема претеглени решения в сферата на енергетиката. Регулирането прави руската енергийна система уязвима.

Но цените вътре в страната ще са винаги 30%, 40 - 45% по-ниски от международните. Увеличението на цените ще е постепенно, в рамките на четири години. Повишението на цените ще е меко и ще се случва поне до 2015. Ако не се пристъпи към такова, енергийната ефективност на Русия ще продължи да е далеч зад конкуренцията на Западна Европа.

(В, Ройтерс) Приемник на Путин? (О) „Ще изразя предпочитания, но едва в периода на предизбораната кампания". Най-важно е на гражданите на Русия да се даде възможност за свободен демократичен избор.

(В) Кои страни могат да се нарекат партньори на РФ? (О) Страните от ОНД като цяло, макар че с Грузия например има проблеми. Като цяло сме доволни от развитието на отношенията си с чуждестранните партньори. Отношенията с Украйна са се подобрили. Все пак (въпреки усложненията) възнамеряваме да строим с Беларус съюзна държава.

С Казахстан отношенията са добри по всички направления. А с Европа - Русия ще защитава интересите си. Пример: милиардните субсидии за селското стопанство на ЕС. Унгария е получила над € 1млрд. субсидии за селско стопанство от ЕС - спрямо мащабите на селското стопанство Русия това е огромна сума - желаят да изнасят продукцията си в Русия, а не пускат руското селско стопанство на своите пазари. Експортният потенциал на Русия се е увеличил - около 14 млн. т. зърно за тази и още толкова за следващата година.

Предаването на пълномощията на новия президент ще коства няколко месеца през 2008, ще се осъществи най-вероятно през май 2008.

Плащат се $4.2 млрд за пренос на енергия през транзитните страни. Затова ще се търсят пътища за преки доставки, затова се строи газопровод под Балтийско море. Няма нищо лошо в европейските приказки за диверсификация на доставките - просто искат „да ни посплашат". Русия пък ще търси нови пазари в Далечния Изток. Има строителство в посока Китай, както и през Алтай.

Както е известно, по дъното на Черно море вече е прокаран „Син поток". Обмисля се възможността за втора тръба с възможен изход в Южна и евентуално Централна Европа. Това може да е Италия, Австрия, Унгария или Израел. Активно се развива сътрудничеството на Газпром с BASF и ENI.

На руския президент бяха зададени три или четири въпроса, свързани с корупцията в местната власт в Русия.

(В) Толкова много ИПО, и то на „народни" компании като Роснефть и Сбербанк. Няма ли опасност при падане на фондовия пазар от социален протест?

(В) Газов ОПЕК? (О) Газовият ОПЕК е интересна идея. Ще помислим. Но на първо време сме съгласни с иранските специалисти, иранските партньори, с някои други страни, които доставят в голямо количество газ на световните пазари.

Вече се стараем да координираме дейността си на пазарите на трети страни и смятаме да правим така и в бъдеще. Ние не смятаме да правим някакъв си картел, но мисля, че е правилно да координираме дейността си ...

(В) Финландия в НАТО? (О) Не мисля, че разширяването на НАТО ще помогне за укрепването на сигурността в света ... приближаването на военната инфраструктура до границите на Русия ... решението разбира се е за финландския народ и финландското правителство.

(В) Как да се спаси съюзната държава? (О) Защо трябва да се спасява? Да се върви по пътя на Евросъюза. С Беларус обаче трябва нещо по-близко, по-дълбоко; ние на практика сме почти един народ.

(В) Сътрудничество със САЩ в областта на ядрената безопасност? (О) Има тънка граница между развитието на ядрената енергетика и неразпространението на ядреното оръжие. Но не само със САЩ вървим в едно направление. Например с Казахстан се развива съвместна ядрена програма.

(В, гръцка медия) "Нашият малък газопровод от Бургас за Александропол?" (О) „Нищо не съм казал за него, защото още го няма". Поддържаме този проект и считаме, че за потребителите на нашите въглеводороди в Европа това е един от приоритетните проекти. Все пак трябва да бягаме от монополизъм.

Но ако нашите български и гръцки партньори не успеят да решат този комплекс проблеми който е пред тях, просто ще сме принудени да увеличим транзитните възможности през други страни.

Защо ми се струва, че от този проект са заинтересувани не само Русия, България и Гърция? Защото ние и нашите партньори на Каспийско море сме доставчици, а потребителите са в Западна Европа. И България, и Гърция са членове на Евросъюза. Затова Евросъюзът според мен трябва кръвно да е заинтересуван от реализацията на този проект.

Вместо това виждаме безспирно суетене. За бога, не ми се сърдете и ме извинете, но това е суетене, което не съответства на националните интереси и интересите на националните икономики нито на България, нито на Гърция.

Ако тръбопроводът бъде построен на територията на друга страна, той вече никога няма да бъде построен, защото този обем нефт, който се предполага за този маршрут, няма да може да бъде попълнен с нищо. Това ще бъде за години. И край. България и Гърция ще загубят тази възможност - да станат транзитна страна за въглеводороди от Русия, от регионите на Каспийско море за Европа.

По мое мнение това е толкова очевидно, че е нужно колкото се може по-бързо да се стигне до приемливо съглашение. Тези предложения ние формулирахме. Имам впечатлението, че работата не само в Гърция, но, слава богу, и в България, завършва. Надяваме се че това ще се случи в най-скоро време.

„Разходите за отбрана на РФ са 25 пъти по-ниски от САЩ". (!)

Путин засегна още редица въпроси за ипотечния пазар в Русия, за отношенията с Армения и Азербайджан, руското машиностроене и експортната му ориентация, Далечния Изток, специалните икономически зони, психологическите аспекти на Интернет, военнослужещите, ядрения проблем на Иран, 70% безработица в Чечня. Президентът е подчертал също така, че Газпром ще е единствения разработващ на Щокмановото находище.

Голямата прескоференция завършиха въпроси за бракониерството в Астрахан и за плаващите АЕЦ в далечния Север - има ли такива и как ще се финансират. Путин е посочил по отношение на АЕЦ, че в процеса на овладяване на Сибир без ядрена енергия няма да се мине, а главния въпрос е за мястото и сроковете на съответните обекти. Такива проекти носят мащабен характер и ръководителите на Руската Федерация ще вземат съответните решения.