Като стъпка в правилната посока бе определена новата услуга на Кредит Център - Кредит Пойнт, която дава възможност всеки сам да научи кредитния си рейтинг и по този начин на разбере и за каква сума би могъл да кандидатства в банка.

Тази оценка бе дадена от изпълнителния директор на консултантската компания Тихомир Тошев, в отговор на въпрос на Money.bg относно предназначението и ползата на тази услуга за крайните потребители, като се има предвид, че на този етап приложението дава информация основно за това до каква сума банка би ни отпуснала кредит. Въпросът бе продиктуван от, това че новата услуга бе представена като заимствана от кредитния пазар в СAЩ, където всяко физическо лице има кредитен резултат (credit score).

Работещите рейтинги в САЩ дават представа освен за платежоспособността на кандидата към настоящия момент, което представената услуга прави, но и за неговата надеждност и лоялност към кредитните институции в миналото. Така цялата информация служи в бъдеще изрядният клиент като кандидатства за нов заем да бъде разграничен от тези, които или нямат никаква кредитна история, или тя е лоша, и по този начин да получи по-ниска лихва за бъдещия си кредит от тази на другите.

Според зам.директора на отдел Банкиране на дребно в Уникредит Булбанк Цветанка Минчева вбъдеще клиентите на банките ще отсяват по-точно кандидатите по отношение на миналата им кредитна история, но на този етап пазарът у нас не го позволявал, защото е все още млад и няма необходимата база данни за подходяща историческа справка.

Милчева посочи, че банката, в която работи предлага опция в някои от кредитните си продукти лихвата да бъде с 1% по-ниска в зависимост от платежоспособността на клиентите.

От така представената информация по време на пресконференцията стана ясно, че средният кредитен рейтинг на българина е 443 пункта от максимални 750 пункта. Тази кредитна оценка по в скалата на Кредит Пойнт се доближава до Добра, като преди нея е Лоша, а след нея са Много Добра и Отлична, коментира Тихомир Тошев.

По думите на Минчева банките обаче продължават да се доверяват на Централния кредитен регистър и на данните от Националния осигурителен инстиут, когато преценяват дали да отпуснат кредит. Ако данните, попълнени в онлайн приложението от потенциалните клиенти съответстват на истината, то и условията на банките ще припокриват в общи линии изведените от приложението резултати, каза още тя.

Отчетеният среднопретеглен кредитен рейтинг от 443 пункра е сравнително по-висок в големите градове на България и пада правопропорционално при малките населени места. Така на места като София, Варна, Бургас и Пловдив средният кредитен рейтинг се равнява на близо 470 пункта, докато в малките градове показателят е малко над 410 пункта.

С посочената по-горе оценка банките биха отпуснали ипотечен кредит от средно 34 000 евро, като тези в големите градове могат да получат средно 42 000 евро, докато жителите на малките населени места рядко надскачат възможността за финансиране над 23 000 евро.

Средният размер на потребителските кредити, които българинът може да изтегли без това да има последици за финансовата му стабилност, е около 3 800 евро, смятат от Кредит Център. Според данните, събрани от попълнени 1000 анкети средният за страната, допустим лимит на кредитна карта е 750 евро, като в големите градове достига 1 000 евро. Горната граница на кредитните карти на живеещите в малките населени места е около 250 евро.

Това означава, че средно сънародниците ни могат да изтеглят ипотечен кредит от 34 000 евро, като тези в големите градове могат да получат средно 42 000 евро, докато жителите на малките населени места рядко надскачат възможността за финансиране над 23 000 евро. Средният размер на потребителските кредити, които българинът може да изтегли без това да има последици за финансовата му стабилност е около 3 800 евро. Средният за страната допустим лимит на кредитна карта е 750 евро, като в големите градове достига 1 000 евро. Горната граница на кредитните карти на живеещите в малките населени места е около 250 евро.

Около 6% от сделките за ипотечни кредити през изминалата година бяха за рефинансиране. Това в общия случай бяха ипотечни кредити с ГПР над 12%, които са скъпи и неизгодни за притежателите им към днешна дата. За клиентите ни е важно да знаят всички подробности и плащания преди да решат да рефинансират задълженията си. Онлайн приложението показва всички разходи, както и конкретни оферти с точната спестена при рефинансиране сума, увери Тошев. По думите му при изтегляне на ипотечен кредит, чиято средна продължителност е 25 г. заемополучателят трябва да мисли и да управлява този заем активно, като проучва последните предложения на банковите институции.