Министърът на културата Вежди Рашидов се противопостави на текст в проекта за Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2011-2015 г., според който се ограничават сцените с цигари в българските игрални и телевизионни филми. Пълният текст на мотивите за това е поместен в сайта на Министерството на културата.

Според проекта в периода 2011-2015 г. трябва да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на цигари, включително във филмите и предаванията, снимани в България.

По този повод Вежди Рашидов заявява съобщението: „Абсурдна е такава намеса в изкуството. И като министър, и като творец никога няма да приема това. Докато съм министър, няма да позволя такава агресивна намеса в творчеството, посочва министърът.

"Невъзможно е да се отречем от шедьоври на световната култура - пиячи на абсент, жена с цигаре и още безброй произведения, не можем да отречем автори като Пикасо, Тулуз Лотрек, Ван Гог, Гоген...А колкото до филмовата индустрия - слагането на „пранги" на сцените в киното граничи с безумие...", пише още в съобщението.