За първи път от революцията през 1959 година кубинците ще имат право да си купуват нови и използвани автомобили в страната без разрешение на държавата, съобщи официална медия, цитирана от news.bg.

Това е още една стъпка към по-голяма икономическа свобода на Острова на свободата.

Според реформа от преди две години, кубинците могат да си купуват и продават нови и използвани коли, но трябваше да търсят разрешение от правителството при закупуване на нов автомобили или втора ръка от държавни търговци.

Вестник Gramma, орган на Комунистическата партия, пише, че Съветът на министрите е одобрил нови регулации, които "премахват съществуващите механизми за одобряване покупката на моторни превозни средства от държавата".

В резултат на това, отбелязва изданието, „продажбата на нови и използвани мотори, автомобили, ванове, малки камиони и минибусове на кубинци, чужди граждани и дипломати, е свободна". Кубинската държава държи монопол върху продажбата на коли.

Либерализирането на покупката и продажбата на автомобили е една от повечето от 300 реформи, предприети от президента Раул Кастро, който пое властта от брат си през 2008 година.

Предложените реформи са насочени към по-голяма частна инициатива и по-малък правителствен контрол към продажбите на лично имущество.
Сега в страната има десетки хиляди малки частни бизнеси и хиляди ферми, строителни, транспортни и други кооперативи, които се възползват от новите регулации. Много кубинци получават пари от роднините си в чужбина и това още повече помага на икономиката.

Преди 2011 г. само автомобилите, които са в Куба от преди революцията от 1959 година, можеха да се продават и купуват свободно. Заради това има много стари автомобили в страната, които са предимно американски.
Също има доста коли от съветската епоха.

Но вестникът подчертава, че не са премахнати ограниченията, да се иска разрешение от държавата за внос на нови и използвани автомобили.

Новите регулации ще бъдат публикувани в Държавен вестник до няколко дни и ще влязат в сила до 30 дни. Очаква се да се въведе данък за новите коли.