Днес приключи двудневната Регионална конференция на икономическите и социални съвети и сродни институции на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион, организирана от Икономическия и социален съвет на България и Европейския Икономически и социален комитет, съобщиха от БСК.

Форумът бе на тема „Социалният и гражданският диалог - средство за осъществяване на демократичния преход и гаранция за успеха на партньорството с ЕС, предприсъединителния и присъединителния процес към ЕС" и започна вчера в НДК.

През 2008 г. да се проведе Втори форум на гражданското общество, решиха участниците.

Това е едно от 12-те решения, записани в Заключителната декларация на конференцията, приета единодушно от представителите на гражданското общество от тринадесет страни, сред които са всички балкански държави.

Ефективното регионално сътрудничество бе прието за основен фактор за сигурността, стабилността и напредъка на Югоизточна Европа и Черноморския регион.

В заключителния документ се посочва още, че участниците в конференцията заявяват не само необходимост, но и готовност за развитие на по-активни форми и регулярност в осъществяването на обмен на информация и добри практики на различно ниво.