35 на сто от републиканската пътна мрежа в страната ни е в окаяно състояние призна министърът на срещата с бизнеса

35 на сто от републиканската пътна мрежа в страната ни е в окаяно състояние, призна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред български бизнесмени.
Терзиева е един от министрите, които днес застанаха лице в лице пред родния бизнес, за да отговори на въпросите му и да разкаже какво прави правителството с цел постигане на икономически растеж , съобщава news.bg..

Регионалният министър обяви една нова политика на кабинета "Орешарски", която обръща поглед към второкласните и третокласните пътища у нас. Според изчисленията на регионалното министерство всяка година една държава трябва да отделя между 80 и 150 млн. лева, които да влага във възстановяване на републиканската мрежа.

Тази година правителството е успяло да намери 50 млн. лева. "Това е много малка стъпка, но поне е пробив", изтъкна Терзиева. Сега в страната ни се ремонтират близо 700 км пътна мрежа, което ще струва на правителството над 1 млрд. лева. Приоритет е завършването на някой вече започнати пътни обекта, като например автомагистрала "Струма".

Министърът на регионалното развитие обърна внимание и на ВиК сектора, като призна, че все още трябва да се работи за това ВиК дружествата да се превърнат във ВиК оператори. "Трябва правилно да започнем да управляваме този сектор", отсече Терзиева и подсигури думите си с данните, че у нас загубите на вода са средно 65 на сто.

Министър Терзиева се похвали, че за първи път от много време насам държавата е намерила 20 млн. лева, с които ще изгради няколко язовира.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова говори за спорната Оперативна програма "Околна среда". Михайлова представи данни, според които към юни 2013-та година едва 23 на сто от заделените пари в програмата са били изплатени.

Правителството на Пламен Орешарски е успяло с огромни усилия само за шест месеца да направи тази цифра - 48 на сто. Днес дори може да се говори, че изплащането на европейски пари по "Околна среда" вече е прехвърлило 50 на сто.