Русия има готовност да подпише с Гърция допълнителни контракти за доставки на газ до 2040 година в двойно по-големи обеми. Това е заявил Владимир Путин след срещата си с премиера на Гърция Константинос Караманлис, който е на официално посещение в Москва.

„Гърция има интерес след 2016 г. да бъдат подписани контракти за доставка на руски газ до 2040 с увеличение на обемите практически два пъти" - казал е руският президент, говорейки за реализацията на проекта „Южен поток". „Готови сме за такова нещо, но са ни нужни допълнителни мощности", добавя Путин.

Според руския президент реализацията на проектите за нефтопровода Бургас -Александруполис и газопровода Южен поток „сериозно ще повиши безопасността за енергетиката на Европа" - паралелно с „значителни икономически дивиденти".

С гръцкия си колега руският президент е обсъждал целия комплекс на двустранните отношения и преди всичко „конкретни стъпки за разширение на многоплановото търговско - икономическо сътрудничество между нашите страни".

Но концентрацията на двустранните и многостранните усилия трябва да е към строителството на новия газопровод и нефтопровод.

По-рано днес в главния офис на Транснефть бе подписано съглашение за създаване на международна проектна компания за строителството на нефтопроводната система „Бургас - Александруполис". Регистрацията на тази система ще бъде направена в Холандия.

Във връзка с военното сътрудничество на Русия и Гърция, Путин е казал, че „Русия няма никакви ограничения за сътрудничеството си с Гърция в това направление" освен поетите в рамките на международните договори.

Всичко останало може да бъде реализирано, включително и съвместни разработки и производство на оръжия и специална техника, включително и на територията на Гърция.