Обратно върху световния връх, твърди Die Welt: за пръв път от рухването на Съветската империя в Русия е разработен нов пътнически самолет. Габаритите отстъпват на Дриймлайнера на Боинг или на Airbus A380. Въпреки това самолетът има добри шансове за пазарен успех.

Днес в град Комсомольск в Сибир, седалище на богатата на традиции компания „Сухой",  бе представен Superjet 100. Присъстваха над 500 гости, включително вицепремиерът Сергей Иванов.

Superjet 100 ще прави конкуренция на утвърдените производители на пазара на регионални самолети като канадския Bombardier или бразилския Embraer. В самолета има места за 95 пътници.

В разработката на самолета взеха участие редица чуждестранни фирми - Boeing, италианската Alenia, френската Snecma. Първият пробен полет ще бъде извършен до края на годината. Тестовата фаза ще е през 2008, за следващата 2009 в „Сухой" ще се направят 30 самолета.

Вече има поръчки за 71 суперджета - повечето от руския Аерофлот, десет от италианската самолетна компания ItAli.

Целта на руснаците е в следващите 15 до 20 години да се продадат хиляда самолета, 700 от които извън Русия. Следващата година ще се задейства и сертификацията от европейските и американските органи.

Шефът на „Сухой" Михаил Погосян поздрави „раждането на дете на новото време, на една модерна и интегрирана индустрия". Досега в сибирската самолетостроителница са правени само бойни самолети.