С 20% поскъпнаха парцелите в полите на Витоша от януари, пише „Монитор"

С близо 20 процента са нараснали средните офертни цени на парцелите в регулация, отредени за жилищно строителство в кварталите, разположени на юг и югоизток от София в полите на Витоша за последните 9 месеца. Най-голямо нарастване от близо 55 процента на офертните цени има в Панчарево. В началото на годината средните нива на предложенията за продажба там са били 103 евро за квадрат, а сега - 141 евро/кв. м. В момента офертите за терени в регулация в бившето село са само 100. Най-евтино - за 20 000 евро се продава имот от 405 квадрата. Най-много пари - 5,363 млн. евро се искат за масив от 17 300 кв. метра с разрешена плътност на застрояване от 30 процента и височина до 10 м.

На второ място по поскъпване е Железница, където от януари досега средните оферти са скочили с 44 на сто, сочи статистиката. Причината тук е слабото предлагане. Най-ниската оферта е за имот с площ около половин декар, с цена 17 400 евро. Най-много пари - 150 000 евро, се искат за парцел от 1500 квадрата с разрешена плътност на застрояване от 40%. Най-високата цена на квадрат от 184 евро се оферира за парцел от 680 квадрата, с разрешено застрояване до 40 процента и височина до 10 м.

Румънците предпочитат тим билдинг у нас, информира „Стандарт"


Дейността на компаниите, предлагащи услугата тим билдинг в Румъния, се разраства, а сред предлаганите екскурзии в чужбина, които имат за цел сплотяване на колектива, най-честите са тези в България, информира  телевизия Реалитатя.
 
Обемът на пазара на услугата тим билдинг в Румъния ще нарасне тази година с 20-25 на сто и ще достигне стойност от 250 милиона евро, казва изпълнителният директор на туристическата агенция Перфект тур Сорин Въдувою, цитиран от БТА.
 
Все повече клиенти желаят да ползват тази услуга, казват представители на туристическия сектор в северната ни съседка. Услугата тим билдинг се предлага в два варианта: екскурзия с осигурен транспорт, настаняване и храна или по-специализирана услуга, включваща определени мероприятия на открито или закрито, съвместни тренировки и пр.

Сред екскурзиите в чужбина най-предпочитани са тези в България и Турция, но някои компании осигуряват за служителите си и посещение до по-екзотични места като Куба, например, казва Тодя Даниел, мениджър на фирма, специализирала се в предлагането на услугата тим билдинг.

"Фортис" получи помощ от Белгия, Люксембург и Холандия, съобщава „Дневник"

Водещата белгийска банка   „Фортис" получи 11.2 млрд. евро помощ от правителствата на Белгия, Люксембург и Холандия, след като миналата седмица инвеститорите загубиха доверие към банката, съобщи "Блумбърг".

Белгия ще изкупи 49 на сто от операциите на "Фортис" в страната за 4.7млрд. евро, Холандия ще плати 4.0 млрд. евро за подобен дял, а Люксембург ще осигури заем от 2.5 млрд. евро, конвертируем в акции на "Фортис". Така Люксембург също има възможност да купи 49 на сто от операциите на банките в страната.

"Фортис" е най-голямата европейска банка, пострадала от световната финансова криза.

Миналата седмица акциите на банката поевтиняха с 35 на сто поради страхове, че дружеството ще има проблеми с рекапитализацията. Проблем се оказа скъпото придобиване на холандската банка ABN Amro.