Правителството на Сърбия предвижда да бъдат реализирани икономии в размер на 1 млрд. евро от публични разходи до края на годината, заяви премиерът на страната Мирко Цветкович, цитиран от AFP, предаде БГНЕС.

Планът включва намаляване с 10% на броя на държавните служители в администрацията , като тези мерки за икономии отговарят на изискванията на Международния валутен фонд (МВФ), който съобщи миналия месец, че е готов да предостави заем от около 3 млрд. евро на Сърбия

Това ще може да се осъществи при условие, че преди това Белград вземе мерки за ограничаване на разходите и започне процедура за ревизиране на бюджета.

Предвижа се правителството ще увеличи някои данъци, сред които тези върху горивата, мобилните телефони, луксозните автомобили и ще въведе допълнителни данъци върху собствеността, допълва агенцията

Мерките ще влязат в сила след като парламентът приеме ревизия на бюджета, което вероятно ще стане в края на април или началото на май, уточни министърът на финансите Диана Драгутинович.