САЩ и Азербайджан работят съвместно в такива традиционни области като сигурността, икономиката и енергетиката. Това обяви помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд на пресконференция в Баку, съобщава news.bg.

Според нея енергийните връзки между САЩ и Азербайджан са в отлично състояние.
„Ние работим заедно за реализирането на Южния газов коридор, който е от голяма важност не само за Азербайджан, но за всички държави, които получават енергийни ресурси само от един източник. Това е съвместен проект на Европа, Азербайджан и САЩ.

Възнамеряваме да изградим тесен контакт с ЕС, за да подобрим този проект. В същото време с президента на Азербайджан обсъждаме икономическата диверсификация. Държавният глава е заинтересован по този въпрос. Обсъдихме и въпросите за разширяване на отношенията в областта на информационните технологии, транспорта и селското стопанство", подчерта Нюланд.

По думите й има също усилия за реализиране на нови проекти, припомняйки, че първият съвместен проект между двете страни е петролопровода „Баку-Тбилиси-Джейхан".

„Южният газов коридор" е един от приоритетните енергийни проекти на ЕС. Той има за цел да диверсифицира енергийните трасета и източници, за да се подобри енергийната сигурност на Европейския съюз. Предвижда се доставка на газ за Европа от находището "Шах Дениз-2" чрез турския газопровод ТАНАП и европейския проект ТАП. Първите количества от суровината трябва да бъдат доставени в Турция през 2018 година и в Европа през 2019 година. Находището ще осигурява годишно 16 милиарда куб.м. газ - 10 милиарда по ТАП до Европа и 6 милиарда за Турция.