Двете работнически организации КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха минимално нарастване на работните заплати в реалния сектор за тази година с 18 процента.

Това стана ясно днес, след проведения консултативния съвет на двата синдиката, който беше свикан във връзка с ескалиращото напрежение в страната и обявената стачна готовност в редица сектори, браншове и предприятия.

Синдикатите приеха специална декларация, в която искат необлагаемият минимум и минималната работна заплата през следващата година да бъдат увеличени респективно с 40 и 60 лв., като достигнат нивото от 240 лв.

По техни думи в страната е нужен сериозен ръст на минималните осигурителни доходи през следващата година, чрез който нива да бъдат изравнени до действителните размери на работните заплати по дейности в икономиката.

Синдикатите заявиха, че редица от договореностите в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година не се изпълняват от правителството.

Ще започнем преговори с работодателите за изпълнение на нашите искания, заяви председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, като уточни, че при провал на преговорите синдикалните организации ще се оттеглят и ще призоват за ефективни стачни действия.

В декларацията се посочва още, че различията в управляващата коалиция по основни приоритети на икономическата и социалната политика продължават да се задълбочават, което води до редица неадекватни решения в ключови области и сектори на страната.

Припомняме, че през изминалата седмица от правителството строго заявиха, че каквито и да било искания за увеличение на бюджетни заплати над 10-те процента предвидени за настоящата година, са нереалистични и напрактика невъзможни.

В министерски съвет са постъпили обобщени искания за увеличаване на заплати, които надхвърлят възможностите на държавния бюджет за 2007 г. с над 1 милиард лева. Удовлетворяването на такива искания е не само невъзможно, но и опасно за страната и обществото, обясниха миналия четъвъртък от правителството.

Финансови експерти очертават високия ръст в заплатите в бюджетния сектор като заплаха за финансовата стабилност в страната, което може да доведе до инфлация.