На спешна среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма беше извикан председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод изявленията ме, че токът може да поскъпне догодина с 3-4 процента заради производителите на зелена енергия. На срещата при енергийния министър Делян Добрев бе извикан и председателят на новосъздадената парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР Димитър Главчев, както и членът на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев. Целта явно е била да скастрят шефа на енергийния регулатор да не прогнозира поскъпване на тока в годината на избори.

На брифинга след стана ясно, че председателят на ДКЕВР не е искал да каже това, което е казал вчера. По думите на министър Добрев вчера Семерджиев е изразил само хипотеза, че токът може би ще поскъпне с 3-4 %, ако бъде премахната таксата за достъп на ВЕИ-производителите до мрежата, която беше въведена в средата на септември тази година и стана причина за масови протести на инвеститорите в сектора. Това обаче не е така, защото вчера Ангел Семерджиев не изрази хипотеза, а заяви, че все още присъединяването на ВЕИ централи може да окаже нов натиск за поскъпване на електроенергията с 3-4%.

Според вчерашното изявление на Семерджиев дори и след поскъпване с 3-4% таксата за достъп до електропреносната мрежа ще остане макар и с намален размер. Поддържайки твърдението си, че казаното от Семерджиев е хипотеза, Добрев подчерта, че догодина няма предпоставки за поскъпване на електроенергията. Председателят на парламентарната комисия за контрол на ДКЕВР Димитър Главчев бе още по-категоричен, като заяви, че догодина (когато са парламентарните избори - бел. ред.) поскъпване на тока няма да има.

Ангел Семерджиев се включи в словесното наддаване, като заяви, че дори е възможно намаление, но ентусиазмът му бе бързо охладен от стоящия отстрани министър Добрев, който заяви, че е твърде рано за такъв тип прогнози.

Очаква се утре да бъде проведено заседание в парламентарната комисия за контрол на ДКЕВР, на което ще присъства председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев и представители на ВЕИ сектора. Там ще се обсъждат текущото състояние на регулационната рамка по отношение на зелената енергия.