Азиатските капиталови пазари се понижиха в първия работен ден на седмицата, който се яви и последен за японската фискална година. Инвеститорите решиха да излязат от позициите си заради продължаващите опасения около силата на американската икономика и ограничените перспективи за износ към САЩ.

Автомобилният производител Toyota, който реализира половината от годишната си печалба от Северна Америка, направи двуседмично дъно. Акциите на Esprit Holdings пък потънаха в Хонк Конг след като американската верига магазини J.C. Penney понижи прогнозите си за печалба през тази година, а правителствен доклад показа спад на потребителското доверие до 16-годишно дъно. Пазарните негативи не подминаха и финансовия сектор в лицето на Mizuho Financial Group, чийто книжа бяха разпродавани в следствие на спекулации за нови загуби и отписване на активи.

„Безспорно ще видим още редица слаби данни за американската икономика и потребителските настроения", коментира японски анализатор от Mitsubishi UFJ пред Bloomberg. „Много е вероятно икономическата криза в САЩ да продължи по-дълго от очакваното", продължава той.

Регионалният азиатски индекс MSCI се понижи с 1.3% до 139.97 пункта, което бе най-рязката му корекция от 17 март до днес. От началото на годината измерителят е с 11% по-слаб. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1.5% до 12 626.03 пункта, като почти всички останали индекси също се оцветиха в червено.

Цената на петрола се понижи под $105 за барел, като така продължава започналите в петък разпродажби. Припомняме, че миналата седмица цената на суровината се покачи рязко заради осъществен терористичен акт, който засегна основен петролопровод в Ирак. В момента американският лек петрол се търгува с $3 по-ниско спрямо петъчното си ниво до $104.75 за барел.

„Възстановяването на нормалното подаване на суровина от Ирак беше основната причина за поевтиняването й на международния пазар", коментира австралийски анализатор. „Волатилността на валутните пазари също накара инвеститорите да осребрят част от печалбите си на стоковите пазари", продължава той.

Американската валута се покачи към йената в понеделник, в следствие на силното търсене от страна на японските анализатори и институционални инвеститори, които изравняваха портфейлите си в последния ден от фискалната година. Доларът поскъпна и към еврото, като в момента се търгува при ниво от $1.5770, след като отвори азиатската сесия при $1.5820. През седмицата ще излязат редица важни данни, които ще дадат по-ясен сигнал за посоката, в която се развива американската икономика.

Европейските борси започват днешната търговия в унисон със слабото представяне на американския и азиатски капиталов пазар, като възможно раздвижване може да има в 12:00, когато ще излязат данните за икономическото, индустриалното и потребителско доверие в Еврозоната. За САЩ критичен момент ще е 16:45, когато на дневен ред ще са данните за Чикагския индекс на деловата активност. Българска фондова борса започва неуверено първата за седмицата сесия, като основните индекси сочат в противоположни посоки, а оборотът е сравнително слаб.