Доларът поскъпна спрямо еврото и йената, след като банкерите от Федералният резрев на САЩ намалиха размера на месечно изкупуваните облигации и обвиниха лошото време за меките данни за американската икономика.

Йената изгуби повече от 1% спрямо долара, а доларовият индекс спечели 0,8% до 80.056, след като ФЕД приключи двудневното си заседание, заявявайки, че ще продължи с плановете си за намаляване на икономическите стимули. От банката също така заявиха, че вероятно ще трябва да оставят лихвените проценти ниски дори и след като икономиката се възстанови, поради трайните белези от финансовата криза, пише bnr.bg.

В допълнение към намаляването на покупките на облигации до 55 млрд. долара на месец ФЕД заяви, че може да запази лихвените проценти ниски дори и след като пазарът на труда се възстанови напълно и инфлацията достигне целевите нива.

Преди изявлението на ФЕД доларът бе на печалба спрямо еврото и йената, но се покачи рязко след края на заседанието. Спрямо японската валута той бе на печалба от 1,2%, разменяйки се за 102.39 йени.

Еврото се отдалечи от нивото 1.40 долара, което бе наближило, и остана да се търгува на загуба от 0,83% за 1.3827 долара.

Швейцарският франк също спадна спрямо долара и остана да се търгува на загуба от 1,05% при курс 0.8812 франка за долар.

Британският паунд, който се бе отдръпнал от едномесечно дъно и бе достигнал до 1.6653 долара, също бе съборен от новините около Фед и загуби 0,4% като остана да се разменя за 1.6527 долара.

Паундът бе поскъпнал с помощта на данни за Великобритания, които показаха, че заплатите се увеличават, а пазарът на труда се подобрява постоянно. Броят на британците, потърсили помощи за безработни, спадна повече от очакваното, докато заплатите нараснаха с 1,4% на годишна база, което макар и да е по- добре от очакваното все още остава под нивото на инфлация.

Но инвеститорите останаха нащрек поради напрежението около Украйна. Безпокойството се облекчи донякъде, след като руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че не възнамерява да завзема други региони на Украйна, след като кримските граждани гласуваха в неделя да бъдат анексирани от Москва.

Акциите на Уолстрийт паднаха след изявлението на Джанет Йелън

Американските акции поевтиняха, след като коментари от страна на председателя на ФЕД, Джанет Йелън, увеличиха възможността за увеличение на лихвените проценти по- рано от очакваното.

Акциите продължиха спада си, след като Йелън заяви, че "значителния период" между края на програмата за стимулиране на икономиката, известна като "количествени облекчения", и първото увеличение на основния лихвен процент на централната банка може да бъде 6 месеца.

Dow Jones падна с 114,02 пункта или 0,70% до 16222, 17, S&P 500 изгуби 11,48 пункта, или 0,61% и приключи на 1860, 77, а Nasdaq спадна с 25.711 пункта или 0,59% и затвори на 430,.602.

Златото изгуби 2% след заседанието на ФЕД

Златото падна с около 2% вчера, реализирайки най-големия си дневен спад за последните 3 месеца, след като доларът поскъпна, тъй като ФЕД пусна набор от ориентири, които използва, за да помогне на обществеността да се подготви за това кога евентуално може да очаква увеличение на разходите по заемането.

Освен че обяви виждането си за бъдещите лихвени проценти след двудневното заседание, ФЕД също така продължи да се придържа към плана си да намали икономическите стимули, но от банката заявиха, че вероятно ще трябва да запазят лихвените проценти ниски дори след като здравето на икономиката се възстанови, поради трайните белези от финансовата криза.

Спот цените паднаха с 2% до 1330.32 долара за тройунция, като това е най- големият им дневен спад от 19 декември до сега.

Златото изгуби почти 4% от стойността си през последните три сесии, донякъде заради прибирането на печалби след възхода му поради напрежението около Украйна.

Никей на загуба 0,4% след изявлението на Йелън

Японските акции се отдалечиха от едноседмичния връх в четвъртък, след като изявлението председателят на ФЕД, Джанет Йелън, увеличи възможността за повишение на лихвения процент по- рано от очакваното, разпалвайки разпродажби на пазарите на акции и подсилвайки американския долар.

По- слабата йена помогна да се ограничат загубите, тъй като по- меката японска валута се възприема като положителна за доходите на износителите.

Никей изгуби 0,4% до 14407.74 при накъсана търговия в средата на сутрешната сесия, след като по- рано нарасна до 14548.76. Рекордните разпродажби на чуждестранни акции миналата седмица също натежаха върху пазара, споделиха търговци.