Столичният общински съвет преименува три станции на метрото. Две от тях са на втората линия, която ще бъде пусната в експлоатация в края на лятото.
Така станцията при хотел "Хемус" и музея "Земята и хората" ще носи името "Европейски съюз", станцията под станция "Сердика" вместо "Св. Неделя" ще се казва също "Сердика", а тази при бул. "Цариградско шосе" - "Интер експо център - Цариградско шосе". Това съобщи БТА.

Искането за именуването на станцията от втората линия на метрото на Европейския съюз беше направено първоначално от изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев в писмо до Столичната община. Братоев настояваше в писмото си за бързо решение, тъй като започва изработването на пластичните версии за имената, както и на записите за системата за оповестяване във влаковете по втората линия.

Съветниците отхвърлиха предложението на Георги Кадиев от БСП за отлагането на доклада, а в последващото гласуване срещу преименуването се обявиха от БСП. Именуването на станция "Европейски съюз" предизвика реплика на общинския съветник от "Синята коалиция" Вили Лилков, който посочи, че по-подходящо би било именуването на цялата втора линия, тъй като е изградена с европейско финансиране. Според Лилков не е подходящо метростанцията, която се намира между хотел "Хемус" и музея "Земята и хората" да се именува "Европейски съюз".

Калоян Паргов от БСП припомни, че в началото на седмицата е предложил ако ще се зачита европейското финансиране, да се именуват станциите от втората линия на имената на основателите на Европейския съюз. Паргов предложи да се преименува станция от първата линия в знак на благодарност към Японската банка за отпуснатия заем, заради който е започнало строителството на метрото от станция "Сердика" към "Младост".