Европейските акции днес растат на фона на новини около сливания и поглъщания и в очакване на поредната порция корпоративна отчетност.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,09 процента, а индексът на „сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,32 процента, съобщава Reuters.

Германският борсов индекс DAX нарасна с 0,58 процента, британският FTSE 100 с 0,06 процента, а френският CAC-40 - с 0,38 процента.

Книжата на швейцарският производител н а часовници и луксозни стоки Swatch Group поскъпнаха с 3,3 на сто, след съобщението на компанията, че е купила бизнеса на Harry Winston за 750 милиона долара.

Котировките на стъклопроизводителя Saint-Gobain също прибавиха 2,7 процента, тъй като се разбра че компанията води проговори с ирландската Ardagh Group за продажбата на северноамериканското си поделение  Verallia North America.

Акциите на холандската компания за експресни доставки TNT Express обаче потънаха с цели 40,6 на сто поради новината, че американският й партньор United Parcel Service Inc планира да оттегли предложението си за придобиването й за сумата от 5,2 млрд. долара. Причината е в очаквания отказ от страна на Европейската комисия за осъществяването на сделката.

Сезона на корпоративната отчетност ще бъде главна движеща сила на пазара, смята анализаторът на Alpari, Крейг Ерлам. И доколкото очакванията за четвъртото тримесечие са доста ниски, едва ли ще наблюдаваме неприятни сюрпризи, смята експретът.