Сменят повтарящите се имена на фирмите у нас.

Дума":

Една трета от фирмите - с еднакви имена

Имената на около 30 процента от регистрираните у нас фирми се дублират. Това съобщи вчера Ивайло Филипов, който отговаря за проекта за търговски регистър. Фирмите, които носят едно и също име, ще трябва да се пререгистрират в срок от 2 месеца, след като бъдат уведомени от Агенцията по вписванията. Ако не го направят, към наименованието им ще бъде прибавен градът, в който са регистрирани. Нито едно от дружествата с дублирани имена обаче не може да запази оригиналното си название. Ако има две фирми с еднакви имена в един регион, към името ще се прибавят и други символи.

Стандарт":

300 000 фирми с нови имена

300 000 фирми ще трябва да си сменят имената от догодина. Това са почти една трета от дружествата у нас. От 2 януари започва пререгистрацията им, за да бъдат вписани в електронния търговски регистър. Фирмите с еднакви имена ще бъдат задължени да се прекръстят. Те ще се различават според населеното място. Например, ако има 3 дружества "Светлина", отзад ще се добавя името на града. При съвпадения и в селището ще се слагат и поредни номера. 

Труд":

Сменят имената на 350 000 фирми

     Между 25 и 30 на сто от фирмите в България имат съвпадение в имената. Те ще трябва да се прекръстят след старта на новия единен търговски регистър от 2 януари 2008 г. Така ще се прекрати възможността две или повече дружества в страната да носят едно и също име, дори и да са вписани в различни градове.

Поредното клане в столицата и какво се случва с участниците в него проследява пресата.

24 часа":

Австралиец закла младеж до "Шератон"

     Австралиецът Джо Пол Фриймън закла с нож 20-годишния софиянец Андрей Монов и рани негов приятел в центъра на София вчера през нощта. Убитият е син на известния психолог и автор на "24 часа" Христо Монов*. Това потвърди шефът на пресцентъра на МВР Явор Симов. От полицията съобщили на близките 12 ч по-късно, защото момчето починало на път за болницата и било закарано директно в Съдебна медицина, а не в "Пирогов".

Новинар":

Арестуваха австралиец, убил младеж в София

21-годишният австралиец Джо Пол Фриман уби с нож младеж и рани друг в центъра на София, съобщиха от МВР вчера. Инцидентът станал около 1,00 часа през нощта в четвъртък. Заформил се бой след сблъсък на група младежи между 18 и 20 години и австралиеца. Скандалът избухнал между хотел "Шератон" и църквата "Света Неделя". Докато се карали, австралиецът извадил нож и наръгал двамата младежи.

Стандарт":

Пиян австралиец коли заради гадже

СОФИЯ. Кърваво меле пред църквата "Св. Неделя" подлуди столичните полицаи. Минути след 1 ч в петък банда от 20 младежи налетяха на бой на чужденец и приятелката му. 21-годишният австралиец Джок Пол Фрийман и приятелката му слизали в подлеза на булевардите "Ал. Стамболийски" и "Мария Луиза". В този момент от там излизала банда младежи, които започнали да "закачат" гаджето на австралиеца. Той се ядосал и извадил нож, който размахал срещу младежите.

Кои ще са орисниците на Бебе 2008, какви са условията за участие и колко бебета чакаме по Нова година , ще разберем от днешната преса.

Стандарт":

Ламбо - орисник на бебе 2008

СОФИЯ. Културният министър Стефан Данаилов ще бъде орисникът на "Бебе 2008". Това съобщи д-р Антония Григорова, главен редактор на сп. "9 месеца". Избираме за орисници хора, които са направили добри неща за другите през изминалата година, обясни Григорова. Тя допълни, че българският еврокомисар Меглена Кунева, орисница за първото и последното бебе на 2007 г., ще предаде символично щафетата на Ламбо на специално тържество на 27 януари във Военния клуб. Тази година ритуалът няма да е на 21 януари, Бабинден, заради визитата на руския президент Владимир Путин у нас.

Дума":

Министърът ще играе и ролята на добра фея

Министърът на културата Стефан Данаилов ще бъде орисник на първото и последното бебе на 2008 година, съобщи главният редактор на списание "9 месеца" Антония Григорова, организатор на кампанията "Бебе 2008". Вчера на пресконференция в Националния пресклуб на БТА бяха разяснени условията за участие в деветата национална кампания, която се състои традиционно от 0,00 ч. на 31 декември до 24 ч. на 1 януари.

Новинар":

Чакаме 250 бебета в новогодишната нощ

В новогодишната нощ се очаква да се родят между 230 и 250 бебета. Това съобщи вчера д-р Антония Григорова, организатор на деветата национална кампания "Бебе 2008". Този път орисник на първото бебе за следващата година ще бъде министърът на културата проф. Стефан Данаилов.

Българският еврокомисар Меглена Кунева, която бе орисница на първото бебе за 2007 г., ще ориса и последното дете, родено през тази година.