Смяната на  руския президент, предстояща през 2008 година, може да донесе на Русия неоправдан ръст на бюджетните разходи, пише в своя обзор, посетен на перспективите на руската икономика, рейтинговата агенция Standard & Poor's, цитирана от ИНТЕРФАКС.

„По всичко изглежда, че новата власт ще бъде принудена да изпълнява популистки предизборни обещания, свързани с допълнителни разходи", предупреждават експертите от S&P.

На новия президент ще е трудно да устои на съблазънта да увеличи разходите от държавния бюджет, необходими за купуване на власт и популярност. Но това ще е съпроводено от инфлационен натиск и дестабилизация на икономическия климат.

S&P се бои, че отслабването на данъчно - бюджетната политика може да доведе до ръст на инфлацията и да принуди ЦБ на РФ да повиши реалния курс на рублата с цел сдържане ръста на цените.

Подобна мярка може още повече да подкопае конкурентноспособността на руската икономика и да попречи на усилията по нейната диверсификация, се казва в доклада.

Но ако в периода на изборите икономическата политика не се измени, може да се очаква финансовите показатели на Русия да се подобрят още повече. Ако данъчно - бюджетната политика след изборите е уравновесена, кредитната способност на Руската Федерация може да се усили.

В настоящия момент дългосрочният кредитен рейтинг на РФ по задължения в чуждестранна валута по скалата на S&P е "ВВВ+" (прогноза - стабилна).

Между другото вчера руският президент говори пред медиите по темата какъв ще е приемникът му. Стана ясно, че идеалният нов президент за Путин ще си постави икономически цели - като "постъпателното нарастване" благосъстоянието на руските граждани.