Днес Дмитрий Медведев встъпи в длъжност като президент на Руската федерация. На тържествена церемония с 2000 гости в Кремъл Медведев положи клетва пред Конституцията на Русия. Кортежът на новия президент, досега първи вицепремиер, влезе в Кремъл през Спаските порти, които се отварят само в изключителни случаи. От 100 години насам Дмитрий Медведев е най-младият мъж (42 г.), застанал начело на най-голямата по територия държава в света. Третият президент в най-новата история на Русия ще може да остане на поста си до май 2012 г.

Утре Владимир Путин, досегашният президент на РФ, ще заеме длъжността министър председател.

Благодатна тема за западните медии. Германското бизнес издание Handelsblatt акцентира върху това, че в добро здраве и завидна популярност, Владимир Путин отстъпва доброволно мястото на номер едно и подобно нещо досега в Русия не е виждано. Политическата власт в Русия преди всичко е обвързана с личности и може да се твърди, че през следващите години ще видим значителни промени, съответстващи на идеологията, приоритетите и темперамента на Медведев.

Според цитирания от HB социолог Александер Осан, най-близките до властта лица в Русия трябва да се търсят около големите държавни концерни: Газпром, Роснефть, руските железници или новосъздадения холдинг Ростехнологии, оглавен от бившия спец в тайните служби Виктор Чемесов. Между тези и редица други велможи цари остра конкурентна борба за влияние и за икономически ресурси, в която се намесва и вътрешната тайна служба ФСБ с шеф Николай Патрушев.


Путин е даде изцяло ново измерение в работата на премиера в Русия. Той ще „дръпне" в изпълнителната власт голяма част от персонала, преди работил за него в Президентството.

Можем да изтъкнем, че тук проличава новото в отношенията: Путин може и да готви министерския си екип, но Медведев, за когото е тежката дума, все още не се е произнесъл. Ако Путин покаже респект към президентския авторитет, търкания между двамата руски лидери не би трябвало да има. Засега изгледите са Путин да се съобрази с конституционното разпределение на властта, или поне на това всички се надяват.

Според други социолози, антуражът около Медведев включва около 50 души от бившия му служебен път в Санкт Петербург и Москва. Дмитрий Медведев е заел много позиции от „втората линия" в управлението и икономиката със свои хора. Финансовият министър Алексей Кудрин е пример за подобен контакт.

Британският Financial Times акцентира на това, че кандидатите за президент на Америка са настроени крайно подозрително към отношенията с Москва. Ако на американските избори през ноември бъде избран републиканецът МакКейн, той ще се опита да ограничи връзките на САЩ с Москва. Кандидатите от Демократическата партия Клинтън и Обама също изказват безпокойство от вътрешната и външната политика на Москва, но предвид настроенията на МакКейн, те могат да се считат даже за либерални.

Според агенция Ройтерс, Путин запазва водещо политическо влияние след като напусна Кремъл, изпълнявайки едновременно ролите премиер министър и глава на управляващата партия Единая Россия, която контролира Парламента. Само че опитът на първият руски президент Борси Елцин, който често влизаше в спорове със своите властни премиери, показва, че споровете в Русия завършват в полза на Президента.

Путин и Медведев стояха заедно в президентските избори, които де юре спечели юристът Медведев. Двамата обещаха, че икономиката на Русия ще продължи да се развива. Приоритетът, който Путин в предишните си мандати постави на икономиката и повишаването на жизненото равнище на населението, доведе до устойчив ръст на БВП с 7% годишно. Но инфлацията започна да подяжда доходите на хората и в Русия вече имаше стачки и протести. Очакванията към новият президент са високи. Информацията, изтичаща от Кремъл - оскъдна.


И едно от най-важните неща: „атомното куфарче" вече е в ръцете на Медведев.

Официалната информация от РИА Новости посочва, че за Президентът на Русия Дмитрий Медведев най-важна задача е развитието в страната на гражданските и икономическите свободи. По неговите думи, самият живот и историята поставят пред Русия „принципно нови и все по-сложни задачи".

„Ще строим най-напредничави производства, ще модернизираме промишлеността и селското стопанство, ще създаваме мощни стимули за частните инвестиции и като цяло ще се стремим Русия да се утвърди сред лидерите на технологическото и интелектуалното развитие".

Медведев остро порицава „правния нихилизъм" и ще се стреми колкото се може повече хора да се причислят към средната класа, да могат да получат добро образование и качествени услуги в областта на здравеопазването. Медведев е благодарил на Путин и е отбелязал, че за последните осем години е създаден мощен фундамент за дългосрочно и устойчиво развитие. Новият руски президент иска максимално да използва този шанс, за да направи от Русия „една от най-добрите страни на света".