За същинска, а не мнима финансова децентрализация ще настоява партията на Николай Камов - Политическо движение „Социалдемократи", началото за което поставя столицата с инициативата на своя кмет.

Това заяви Камов след срещата си със столичния кмет Бойко Борисов, цитиран от News.bg.

Социалдемократът каза, че ще постави въпроса пред различните представители на „Коалиция за България", а също и в парламентарната група.

Финансова децентрализация е необходима, за да могат общините да планират дългосрочно, поясни Ганчо Ганчев.
В момента преотстъпването на Данък общ доход не дава възможност за дългосрочно планиране.
Идеята 50% от него да остава в общините е била реализирана преди и СО настоява тази практика да се възобнови, което социалдемократите на Камов подкрепят.

За един жител на София се получават по 3-4 пъти по-малко средства от държавата, отколкото в другите населени места, а същевременно ние даваме 680 милиона, като 518 милиона лева от тях отиват за други населени места, което е крайно несправедливо, изтъкна кметът Бойко Борисов.

Не става въпрос за политика, цифрите говорят сами - последните 2-3 години ни връщат по 23% , а преди са връщали по 50%, искаме това да се възобнови, настоя Борисов.

По думите му тези пари от преотстъпения данък не отиват за улици и ремонти, а за държавните издръжки и задължения към училищата, болниците, диспансерите.

Само в едно от 200-те училища в София осветлението, което направи Siemens без пари отговаря на стандартите в Европа, а във всички останали осветлението е вредно за очите и зрението на учениците, посочи Борисов и подчерта, че с тези пари общината иска да смени осветлението и чиновете, които не са сменяни от 1970 година.

Това е дори социалната програма на правителството, подчерта Борисов.
Той припомни, че още през август общината е представила бюджета и е изпратила писма до всички депутати и Николай Камов е изразил подкрепата си.

Ние не искаме чужди пари, това са нашите пари, които те искат да преразпределят, подчерта Борисов.

Според Николай Камов ако 50% от данъка остават на разположение изцяло на общините, това ще е същинската децентрализация.