Според резултатите от изследването на "Трансперънси интернешънъл" върху международния корупционен индекс, който определя възприятието на хората към корупцията, за 2007 г. България се нарежда на 64-о място сред 180 страни в света, което е с 10 позиции по-надолу спрямо миналогодишната класация, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Корупционният индекс на страната за тази година е 4,1. На базата на миналогодишните данни, където сме 54-и, можем да твърдим, че ситуцията у нас се е влошила и не сме отбелязали особен напредък в борбата с проблема като продължаваме да сме устойчиво корумпирана европейска страна.

Според "Трансперънси интернешънъл" има силна зависимост между стойностите на този индекс и нивото на бедност. 40% от страните, чиито индекс е под 3, се класифицират от Световната банка като бедни страни.

С минимални нива на корупция и индекс 9,4 са Дания, Финландия, както и Нова Зеландия. Страни с най-много корупция според изследването са Ирак с индекс 1,5, Сомалия и Мианмар с индекс 1,4.

Според организацията, положителното  въздействие върху страните от Централна и Източна Европа оказва членството в ЕС върху, но за България то е изключително слабо осезаемо.