Цените на петрола и златото се покачват до нови върхове тази сутрин, след като доларът пропадна до ниво от $1.59 за евро, а Федералният резерв намали дисконтовата  лихва с 0.25 процентни пункта до 3.25%. Междувременно стана ясно, че JPMorgan Chase се е съгласил да закупи изпадналата в дълбока криза финансова институция Bear Stearns за скромната сума от $240 млн.

Петролът отскочи до $111.50 за барел тази сутрин, а златото премина границата от $1000 за трой-унция разменяйки се в момента при курс от $1032. Платината, среброто, медта и пшеницата също поскъпват, заради масовото прехвърляне на активи от финансовия към стоковия пазара. Пазарните участници приемат стоковите фючърси като убежище от катаклизми на пазара и защита срещу валутни и инфлационни рискове.

„Пазарите са обзети от невероятна паника", коментира анализатор от банка в Хонг Конк пред Bloomberg. Не мисля, че има сила в момента, която може да спре ралито на златото и петрола", продължава той.

Решението на ФЕД да съкрати лихвеното ниво за директно кредитиране към търговските банки с 0.25 процентни пункта, бе с цел възстановяване на доверието във финансовата система на САЩ. Лошите новини продължават да излизат една след друга, което не позволява на долара да си поеме дъх и прехвърля огромни парични обеми към стоковите пазари.

Азиатските капиталови пазари приключиха силно на червено първата за седмицата сесия, като японският индекс Nikkei пропадна с повече от 3%, а номиналната му стойност вече е под тази на американския измерител Dow Jones. Прекалено скъпата йена, която вече се търгува при ниво от Y97.25 за долар, кара бизнесът в Япония и цяла Азия да се притеснява от намалената покупателна способност в САЩ и последващ удар върху износа.

По-рано днес, един от големите японски хедж-фонда специализиран в търговията на стоковите пазари е разпратил писма до акционерите си, в което пише: „Създалата се обстановка на неконтролируемо изкупуване на стоки, може да доведе до срив на пазара съвсем скоро". Ситуацията в момента пресъздава класически пример на „стадно инвестиране", което винаги завършва с тежко отрезвяване и спад на цените.

„Вече не е интересно до каква стойност ще достигне петролът, а по-скоро до колко ниско ще падне доларът", коментира японски икономист. „Стоковите пазари увличат все повече спекуланти, тъй като те са единственото от което може да се печели добре в момента", продължава той.