Министърът на финансите на Руската федерация Алексей Кудрин сичта за оптимално потребление на доходите от нефт и газ в размер 3,6% от БВП до момента на изчерпване на източниците, предава РИА Новости от Москва.

В статия, публикувана във вторник в руските СМИ, министърът предлага две алтернативни стратегии: за дългосрочно спестяване или за ударно разходване на нефт- и газовите доходи.

И двете стратегии се основават на създаване на Нефтогазов фонд, който да наследи сегашния Стабилизационен фонд. Във фонда, по мнението на министъра, могат да се начисляват всички постъпления от сектора, с изключение евентуално на акцизите за нефтените продукти. От новия фонд биха могли да се обособят Резервен и Спестовен фондове.

По думите на Кудрин, Резервният фонд трябва да стане предпазна възглавница за бюджетните разходи при падане цените на нефта под $40 за барел. Обемът на фонда ще е около 7 - 10% от БВП.

2,19 трилиона рубли са натрупванията в Стабилизационния фонд до 1.12, което е 8% от БВП на Русия.

Фондът за спестявания ще събира излишъците от добрата конюнктура, включително и за бъдещите поколения, които няма да имат дял в изчерпаемите ресурси. Средствата от фонда трябва да се инвестират по начин, максимизиращ възможната печалба при съществуващите ограничения и рискове на финансовия пазар.

Първата стратегия е формирането на Фонд за спестявания за бъдещите поколения. Доходите от нефт и газ трябва да се усвояват равномерно както преди, така и след изчерпването на ресурсите. Това е възможно, ако правителството не харчи от нефтените доходи повече от 2.2%. Тогава към 2030 г. Фондът за спестявания ще съставлява 94% от БВП, а към 2049 г. - 143% БВП.

В рамките на първата стратегия може да има и втори вариант - да се използват по-активно доходите от нефт и газ - до 3.6% от БВП и когато средствата се изчерпят, да се прибегне към Фонда за спестявания, при този модел 60% от БВП към 2046 г. Това според Кудрин е най-добрия вариант.

Трябва да се проведе и допълнителна проверка на ресурсите, така че към 2020 г. да се възпроизведат запасите, които се разработват в момента и тогава ще бъдат изчерпани.

Втората стратегия е изградена около допускането, че нефтените и газовите долари ще се харчат активно в настоящия период, а после когато приходите секнат, ще се намалят и разходите. Наистина, трябва да се има пред вид, че в този случай натрупаните средства ще бъдат незначителни и ще стигнат за 4-5 години след спирането на нефтените постъпления, когато въпросът за финансирането на дейностите, поддържани сега от петрола, ще стане много остър.

Разчетите на Кудрин са за забавяне на темповете на икономиката през 2020 г. до 4%, а от 2021 г. БВП годишно ще нараства с 3%. Инфлацията в Русия след 2031 г. ще бъде 2.5% годишно. Реалният курс на рублата ще отслабне леко. Най-вероятно за министъра е средните цени на нефта да се движат около 40 - 50 долара в курсовете от 2006 г.

Прогноза на министерството на природата е темп на ръст на физическите обеми на добива на нефт с 2% до 2020 г., а след това годишен спад с 1%. При газта увеличението на добива ще е 2.2% средно за година до 2030, а след 2031 - стабилизация на обемите.

"По оценка на Министерството на природата в Русия, обемът на проучените запаси от нефт ще бъде изчерпан в следващите 40 години", се казва в цитираната статия.

Част от тези идеи Министерството на финансите е изпратило до руското правителство.