Някои от най-големите суверенни фондове в света намаляват вложенията си в американски долари, което е знак за глобалните опасения по отношение на перспективите пред щатската валута.

Един от големите суверенни фондове в региона на персийския залив е намалил представените си в долари активи от повече от 80% преди година, до по-малко от 60% сега.

Държавна администрация на валутата (State Administration of Foreign Exchange, която има за цел провеждането на валутния режим, регулирането на обменния курс и управлението на валутните резерви в Китай увеличава инвестициите си на европейските пазари, като част от стратегията си за намаляване на доларовите си активи.

Суверенните фондове играят водеща роля в рекапитализацията на закъсалите американски банки, но в момента този тип инвестиции им носят загуби.

Продължаващите сътресения на пазара в САЩ водят до спад на доверието в действията на определящите икономическите политики в страната.

Промяната в посоката на инвестициите на китайската SAFE е много тревожна за долара, защото фондът държи по-голямата част от валутните резерви на страната, като повечето от управляваните от него $1.6 трилиона са в представени в долари финансови инструменти, като изостава в диверсификацията от правителствените инвестиционни фондове в други страни като Сингапур например.

SAFE води преговори за капиталови инвестиции в европейски фирми за милиарди долари, точно защото книжата им са деноминирани в евро.

Като вложи пари в активи на базирани в Европа компании, SAFE ще диверсифицира портфейла си, намалявайки зависимостта си от волатилната американска валута.

В същото време китайският суверенен фонд окуражава компаниите в чиито активи влага парите си да инвестират в добивния сектор извън американския пазар, за да подсигури отдръпването си от долара.

Зад сцената, ръководството на фонда се опасява от вероятността Фед и Финансовото министерство в САЩ да не успеят да защитят долара и финансовата стабилност.

Колапса на структурираните инвестиционни инструменти на американските компании доведе до сериозна криза на доверието.

Миналата година Кувейт премахна обвързания с долара валутен борд и увеличи опасенията, че и други богати на петрол страни от региона може да последват примера му.

Но най-големия от суверенните инвестиционни фондове Abu Dhabi Investment Authority, все още запазва доверието си в американската валута, въпреки че се опасява от ново покачване на еврото.

Притесненият на ADIA от слабия долар нарастват, с оглед на това, че разчитайки на американската валута фондът генерира допълнителна инфлация в ОАЕ.

Вчера в САЩ бяха изнесени данните за Тreasury International Capital (TIC) Flows, които измерват месечната разлика между чуждестранните и националните поръчки на ценни книжа (дългосрочни, краткосрочни и др.)

През май съотношението е минус $2.5 милиарда, спрямо плюс $60.6 милиарда през април.