Азиатските капиталови пазари се понижиха днес, като най-силно засегнати бяха акциите на минните и добивните компании след като цената на петрола, медта и златото се сринаха с по над 6%. Спекулантите като че ли започнаха да се изтеглят по-масово от стоковите пазари, а на преден план излязоха притесненията около надвисналата над САЩ рецесия.

Най-голямата в света минна компания BHP Billiton направи най-силното си понижение от 20 години насам, последвана от китайския петролен преработвател PetroChina, който беше агресивно разпродаван заради слабите очаквания за печалбата през 2008 г.

„Съединените щати продължават да са най-голямата световна икономика, така че дестабилизация на пазара им несъмнено ще окаже ефект върху прекалено надутите стокови пазари", коментира хонконгски анализатор. „Смятам, че е дошъл момента за по-трайно изтегляне на спекулативните долари от стоковите пазари", продължава той.

Регионалният индекс MSCI се понижава с 1.9% до 430.52 пункта, като така върна половината от двудневното си покачване. От началото на годината измерителят е с 19% по-слаб и е на път да отбележи най-слабото си тримесечие от 6 години насам.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отписа от стойността си 3.1%, което е двуседмичен рекорд на отрицателно изменение. Борсовият измерител на Хонк Конг Hang Seng се смъкна с 2.6%, докато японският капиталов пазар беше затворен заради честването на национален празник. Утре пък Хонк Конг няма да отвори врати заради Великден, като следващият работен ден ще бъде вторник 25 март.

„Хората се притесняват от дългия уикенд", коментира анализатор от JPMorgan Chase пред Bloomberg. „През следващите три дни могат да се случат много неща, така че борсовите играчи предпочитат да излязат от пазара", продължава той.

Американските капиталови пазари отново обърнаха посоката като изтриха повече от половината си печалба реализирана във вторник. Припомняме, че тогава основните индекси скочиха между 3.5% и 4% заради решението на ФЕД да намали рязко лихвеното ниво до 2.25%. Вчера Dow Jones изгуби близо 300 пункта (-2.4%) до 12 099.66 пункта, а широкият измерител S&P 500 също се понижи с 2.4% до 1 298.42 пункта. Най-силно пострадаха акциите на добивните и преработвателните компании в следствие на срива на стоковите пазари. Последваха ги книжата на финансовите компании, които продължават да не намират достатъчно високо инвеститорско доверие.

В началото на европейската борсова търговия, повечето континентални индекси за на червено, което е в пълен унисон със започналата нова слабост на Wall Street и Азия. За сега измерителите са с по 1% надолу, а най-слабо се представя френският CAC40 (-1.4%). Българска фондова борса плътно следва движенията на световните капиталови пазари, като само половин час след началото на деня трите основни индекса са с отрицателни стойности от близо 2%. Оборотът обаче е сравнително висок, като стремително наближава 3 млн. лв.