Тайланд, най-големият износител на ориз в света, продава част от натрупания държавен резерв, възлизащ на около 2 милиона метрични тона, заради покачването на цените на ориза в целия свят, научава агенция Блумбърг.

Доставките ще се увеличат през следващите месци с още около 6 милиона тона обработен ориз, които ще даде реколтата от април - юни в страната, казал е търговският министър на Тайланд.

За местното потребление имало достатъчно ориз. Недостигът преди време се дължал на трупане на запаси и паника, водеща до масово изкупуване от страх, че цените ще се покачат още повече. "Няма нужда да намаляваме износа" - казва министърът.

Оризът е основна храна за 3 милиарда души по света. Но цената му през миналата година почти се удвои, тъй като Филипините чувствително увеличиха вноса си, а Китай, Индия и Виетнам намалиха износа. Рекордните цени на горива и храни събудиха инфлацията и доведоха до стачки в Аржентина, бунтове в Кот Д'Ивоар и разбиване на мрежи за контрабанден износ в Пакистан.

Местни търговци на едро виждат в желанието на тайландското правителство да вкара в употреба натрупания държавен резерв възможност за фермерите да се облагодетелстват от високата продажна цена на ориза в света.

Правителството няма планове за намаляване на износа, тъй като доставките са адекватни на поръчките от чужбина, казал е още търговският министър на Тайланд. По-рано той предложи да се продадат 200,000 тона от запасите, за да се увеличат доставките вътре в страната.

Продажната цена на средния по размер ориз, най-търсената зърнена култура в страната, достигна рекордните 26 бата (82 цента) за килограм, като само за седмица ценовото увеличение бе 11%. Това кара някои специалисти в индустрията да се разминават с правителството относно липсата на необходимост да се осигури повече ориз на вътрешния пазар.

"Държавните запаси незабавно трябва да се отворят, за да се решат проблемите с недостига на ориз на местния пазар" - казва Прамот Вайнчанот, почетен президент на Тайландската асоциация по ориза. "Повечето тайландци, особено бедните, страдат от покачването цените на ориза, който е тяхното основно препитание".

Тайланд ежемесечно е изнасял по един милион тона ориз през 2007 г. Сега в земеделското министерство предвиждат доставките за чубина да достигнат 1,2 млн.т. месечно.

Само че през следващите няколко месеца доставките на ориз от страната могат да намалеят, тъй като износителите приемат неохотно големи поръчки, оставайки с чувството, че цената на ориза ще продължи да се покачва и те могат да пропуснат бъдещи поскъпвания. Така че в идващите няколко месеца доставките на ориз ще остават затегнати, предупреждават специалисти.

В началото на месец април Световната Банка изчисли, че в 33 държави по света има потенциал за масови безредици заради повишени цени на енергия и храни.