Военният завод "Терем Ивайло" във Велико Търново остана без купувач. Нито една оферта не беше подадена за продажбата на 66 % от капитала на завода за ремонт на стрелково оръжие, който е един от четирите в стратегическата група на холдинга, пише "Янтра днес".

Не е ясна по-нататъшната съдба - дали­ ще бъде открита нова процедура за приватизация, ще бъде спряна продажбата или ще последва нова, но с по-ниска цена. Както "Янтра ДНЕС" писа, габровска, софийска и гръцката оръжейна компания "Теон сензорс" се конкурираха за завода, но документи не подаде нито една компания.

Изпълнителният директор на "Терем Ивайло" инж. Иван Славчев вчера отказа коментар по казуса. Осведомени източници, пожелали анонимност, заявиха, че на оглед в завода са ходили само от габровската фирма, като са се интересували дали военният завод има машинно оборудване за шприцоване на пластмасови изделия.

След като разбрали, че в дружеството има само две такива машини, габровци си тръгнали разочаровани. Впоследствие обаче са имали среща със софийската фирма "Металхим холдинг", зад която стои енергийният бос Христо Ковачки. На разговорите вероятно е постигнато споразумение да не се подават оферти за "Терем Ивайло" и да се чака по-изгодна цена за завода.

Около 16 млн. лв. искаше държавата за продажбата на военния завод във Велико Търново. Цената е близо два пъти по-голяма от капитала на дружеството, включително и на 360-те декара земя, върху която е разположено.

Бъдещите купувачи били сюрпризирани в средата на август и с нови споразумения със синдикатите, според които, ако съкратят 100 души, трябва да им изплатят обезщетение за около 5 млн. лв. Дори след приватизацията МО задължава фирмите да поддържат служители и техника за нуждите на армията, без да им гарантира работа. Въпреки това купувачът не може да тегли банков заем без разрешение от холдинга.

Още при обявяването на процедурата по продажбата местните оръжейници бяха скептично настроени по реализацията й. Един от недостатъците на "Терем Ивайло" е военното поделение 22060, което е на входа на военния завод.

Заводът е в гора, което прави земята неподходяща за парцелиране и последваща продажба, така че евентуалният купувач да си компенсира част от разходите. Има и още едно ограничение. Договорът за покупка може да се развали независимо от платената цена и инвестициите, ако новият собственик откаже три пъти поред да назначи на работа контрольор, посочен от "Терем".

Военният завод във В. Търново в момента няма държавна поръчка, по която да работи. Започнал е ремонтът на стари емтелбета по договор с частна фирма. След военния завод в Търговище, тукашният е с най-доброто машиностроително оборудване. То е морално, но не и физически остаряло.

Припомняме, към отбранителната промишленост се числят и осемте военноремонтни завода от холдинга ТЕРЕМ. Досега държавата прави няколко неуспешни опита да ги продаде - като цяло, на парче, със или без дългове.

Последната стратегия бе изготвена от консултантите на KPMG и българска фирма. Документът определи заводите да бъдат разделени на групи в зависимост от тежестта на производството на всяко от предприятията.