В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ - Сопот. Молбата е подадена от "Механичен завод - Девин", съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. Делото ще се започне днес от 14.00 часа и ще се разглежда при закрити врата, съобщи БНТ.

Вечерта ще стане ясно кои съпътстващи звена във ВМЗ - Сопот ще преустановят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието. Това съобщи директорът на завода Иван Стоенчев.

Програмата трябва да бъде предоставена на синдикатите. Според икономическия анализ на ръковoдството на ВМЗ е необходимо да се съкратят 900 души. Oт документа ще стане ясно кои производства ще бъдат закрити, заяви директорът на предприятието Иван Стоенчев.

Оздравителната програма ще бъде разгледана от синдикатитие и преговорите за спиране на ефективната стачка и броят на съкратените ще продължат в четвъртък. От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души. Задълженията на завода в момента са 150 млн. лева.