От лабораторията за административни решения, в каквато се е превърнало Министерството на финансите в последните седмици, излизат все по-абсурдни идеи, които не се съмняваме, че са дело на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Това заяви по време на пресконференция, посветена на проблемите на социалните работници, железничарите и инвалидите, президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Основен акцент в пресконференцията бяха проблемите на социалните работници.

Според председателя на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Евтим Боюклиев, вече е невъзможно да се разграничат по социален статут служителите на Дирекциите за социално подпомагане и хората, за които те се грижат.

Средните заплати в системата варират между 350 и 450 лв. като се работи в нечовешки условия на труд. Има места, където служителите буквално подпират бюрата си с тухли, докато в същото време, заради течащи покриви, дъждът директно влиза в помещенията.

Социалните работници от години нямат регулярно снабдяване със офис материали, върху които да се печатат различни бланки и официални документи, допълни Боюклиев.
Той посочи още, че и социалните работници често стават обект на посегателства от страна на гражданите, което прави работата им наистина трудна.
В тази връзка, в петък от 10.00 часа ще се проведе предупредителен протест по месторабота на социалните работници, който може да премине в ефективни стачни действия.

Константин Тренчев коментира и идеята за преместването на администрациите в различни градове на страната. По думите му, това са кьорфишеци на управляващите, за които стана традиция да влизат от скандал в скандал и това да не прави впечатление на никого.

Това, от което има нужда страната, е работеща икономика и не виждам как преместването на едно или друго звено ще допринесе за това. Тренчев коментира, че сградата, в която сега се помещава Агенция „Митници", преди години е взета от строителни войски и е била ремонтирана с десетки милиони лева. Направена е и специална лаборатория, която струваше няколко стотин хиляди лева.

Синдикалният лидер заяви, че много служители от държавната администрация са идвали при него „на прибежки в тъмното", за да коментират случая с релокирането на административни звена. Тренчев заяви, че им е казал на всичките, че трябва да се организират и че ако това се случи КТ „Подкрепа" ще застане до тях и ще организира масов протест „където е необходимо", за да застанем срещу безумията, които генерира финансовият министър.

По думите на Тренчев, ако има възможност към Симеон Дянков да е „вързан електрогенератор" - това ще произведе толкова ток , че няма да имаме нужда от 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", като дори ще остава за износ.

На пресконференцията стана ясно, че с промени в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат ощетени много хора, които нещастието на съдбата ще ги квалифицира като инвалиди. Ако някой е обявен за инвалид с невъзможност да упражнява трудова дейност, той вече ще получава инвалидна пенсия 5 години, а не както е досега за цял живот.
„Това е абсурдно, защото не знам как си мислят, че на някой след пет години ще му порасте отново крак, например", коментира д-р Тренчев.

Ситуацията в железниците беше определена от председателя на транспортния синдикат в КТ „Подкрепа" Росен Зарков като критична и изискваща незабавни действия. „Стигна се до там, че вече Албания има повече спални вагони от нас, след като от днес ние вече нямаме никакви", посочи той.

Всичките преструктурирания, които се извършват в железниците, в крайна сметка не доведоха до никакъв резултат и все повече се налага изводът, че състоянието в сектора е тежко заради това, че не е инвестирано в ремонт и закупуване на подвижен състав.
Очаква е на 17 март железничарите при КТ „Подкрепа" да се съберат и да решат какви действия да бъдат предприети, предвид задаващите се нови съкращения в БДЖ, допълни още Зарков.