Цената на петрола Brent достигна три и половина месечен максимум днес на фона на оптимизма по отношение на американската и европейската икономика.
По обед фючърсните сделки за Brent поскъпнаха с 0,40 цента - до 114,76 долара за барел, като по-рано цената му се даже се качи до 114,85, долара за барел. Американският индикативен сорт WTI също поскъпна с 0,32 цента - до 97,89 долара за барел, съобщава Reuters.

Индексът н а икономическия климат на Европейската комисия нарасна през януари до 89,2 пункта, при 87,8 за декември и очаквания за покачване до 88,2 пункта.

Инвеститорите се радват и на добрите новини от САЩ - ръстът на цените при жилищата е по-голям от 5 на сто на годишна база. Чакат се разбира се и решенията от заседанието наФедералния резерв днес. По рано ФЕД обеща да съхрани основните лихвени ставки на минималните им равнища поне до спадането на безработицата, което също помогна за ръста на петролните цени.

Оптимизмът на пазарите расте също така и благодарение на данните за ускоряването на икономическия растеж в Китай, който е един от най-големите в света потребители на суровината.

Запасите от петрол в САЩ са нараснали миналата седмица с 4,2 млн. барела, според данните на Американския институт по петрола при прогноза за 2,6 млн. барела. Данните за запасите на Управлението за енергийна информация ще бъдат публикувани по-късно днес.