Само преди няколко седмици, всички се притесняваха от възможността цената на петрола да достигне $100 за барел. От тогава до днес суровината понижи разменната си стойност с 15% до под $66 за барел.

Очевидно е, че цените на енергоносителите ще растат през следващите няколко десетилетия, така че инвестицията в акции на добри петролни компании може да донесе сериозна възвращаемост.

Анализаторите обаче съветват да бъдете много внимателни кога започвате инвестицията си, тъй като в дългосрочен план цената на суровините ще нараства, но в краткосрочен план не се знае до какво дъно ще падне цената им.

Съществуват много фактори, които определят цената на петрола. В последно време, пазарът на „черното злато" беше доста изнервен, в следствие на високото търсене на суровината и липсата на свободни капацитети за доставката.

За съжаление проблема не е само при добива на петрол. САЩ нямат достатъчно рафинерии, които да преработват суровината и така дори доставките от Близкия изток и другите износителки на петрол да са редовни, те не могат своевременно да бъдат реализирани.

Климатът е фактор, който кара спекулантите и търговците да купуват фючърси на суровината, за да могат да реализират печалба в бъдеще, когато цената й нарасне. Допълнителен фактор, който играе ключова роля за покачването на цената е геополитическото напрежение в Близкия изток, което според специалисти добавя още $10 върху цената.

Според анализаторите, при отсъствието на отежняващи фактори, справедливата цена на петрола трябва да е в границите на $45 до $65 за барел. Една допълнителна криза или военен конфликт в нестабилния Близък изток може да „взриви" цената на петрола и отново да тръгне към $100 за барел, но от друга страна ако затишието продължи, цените на суровината може да се понижат още от текущите стойности.

Много от инвеститорите биха се полакомили да вложат всичките си свободни капитали в акции на компании от енергийния сектор ако цената слезе до $55 за барел. Това обаче може да се окаже доста рисковано имайки предвид историческото движение на цената при край на предишни кризи.

Ако се върнем назад във времето през 70-те и 80-те и оценим нивото на инфлацията ще забележим, че през 1970, барел петрол се е разменял за $18 (цената е изчислена в днешни долари). През 1980 г. обаче, цената на суровината вече е малко над $89 за барел. Пет години по-късно през 1985 г., цената обратно пада до $50 за барел.

Това както вече знаем, не беше края на спада на цената. В периода 1986-1999, цената на петрола се търгуваше под $30 за барел в 12 от разглежданите 14 години. Като в периода 1998-1999 цената се движеше дори под $20 за барел.

С този поглед назад в миналото, не искаме да режем, че е възможно цената на петрола отново да слезе до под $20 за барел, а просто искаме да акцентираме, че границите в които може да се движат котировките са доста по-обширни от споменаваните в общественото пространство.

Анализаторите съветват пазарните участници да бъдат готови за световна икономическа рецесия, която може да потопи цената на петрола под $50, което ако се случи може спокойно да се започнат по-сериозни инвестиции в акции на петролни компании. Докато обаче чакаме да се случи рецесията, колкото по-бавно се купуват дялове от такива компании, толкова по-добре.