Суровият петрол се стабилизира на нива около $145 за барел в Ню Йорк, след като добивът в Бразилия беше ограничен заради протестите на работниците на в компанията Petroleo Brasileiro.

Вчера, след като започна петдневната стачка, петролът покачи до $146.37 за барел, като в края на деня добивът беше с 63 000 барела под пълния капацитет на инсталациите в Бразилия.

За днес от Petrobras прогнозират да спад с 400 000 барела на добива си заради стачката срещу условията на работа на платформите на Campos Basin, които са източник на около 82% от добива на суров петрол в Бразилия.

От компания съобщиха днес сутринта, че 36 от 38-те платформи, засегнати от стачката продължават работата си.

В последствие обаче на пазарите постепенно се настаниха притесненията за бъдещето на американската икономика, тъй като проблемите в ипотечния сектор на страната продължават.

Трудностите на Freddie Mac и Fannie Mae, двата най-големи ипотечни кредитори карат мнозина да очакват понижение на лихвения процент, ново отстъпление на американския долар и се надяват на интервенция на пазара от страна на Фед, а през последните месеци американците ограничават потреблението на бензин заради високите му цени.

Днес към 10:00 часа контрактите за доставка на суров петрол през август се търгуваха за $145.10 за барел или с 0.065 понижение спрямо края на сесията вчера.

В Лондон сорт Брент с доставка през август поевтиня вчера до $143.92 за барел, а днес в началото на европейската сесия намали с 0.01% до $143.90 за барел.

Срокът за сключване на договори за доставка на нефт през август изтича утре и инвеститорите вече се насочват към септемврийските фючърси, които поевтиняха по време на сесията на NYMEX с $0.18 до $145.60 за барел, а днес сутринта понижиха с 8 цента и достигнаха $145.25 за барел.

В същото време кризата около ядрената програма на Иран остава с неизвестен изход, като напрежението между ислямската република и Израел остава голямо.

Днес ОПЕК запази цената на петролната кошница на ниво от $139.81 за барел,  срещу $139.85 през миналия петък, което е понижение с 0.04 долара.

Последният ценови рекорд на кошницата на ОПЕК бе поставен на 3 юли, когато бе достигнато ниво от $140.73.