Стабилните цени на бензина през последните два месеца предпазиха потребителите в САЩ от въздействието на галопиращите цени на петрола. Обаче ако високите цени на суровината се запазят до пролетта, шофьорите ще се чувстват зле всеки път, щом натиснат педала на газта, пише Reuters.

Цените на дребно на бензина в САЩ се заковаха около 74 цента (малко над един лев) за литър за последните два месеца, отчасти заради спада в търсенето след края на лятото и независимо от поскъпването на петрола с 14% в рамките на периода.

Стабилността на цените на бензина даде основание на Сам Бодман от службата по енергетика на САЩ да твърди, че американската икономика е „забележително устойчива" в условията на покачващите се цени на петрола.

Но анализатори предвиждат, че бензинът може да стигне невижданите преди долар или $1.05 за литър, ако цените на петрола се запазят без изменения до пролетта. Тогава отново по-голям брой коли ще започнат да се движат по пътищата и потребителите, вече засегнати от жилищната криза, ще понесат неприятни моменти.

Засега ефектът върху потребителите е бил смекчаван от намаляването на спреда (нормата на печалба на рафинериите) между бензин и петрол. Но ако тези норми се върнат на нормалните си значения, определено ще има ефект върху търговията на дребно.

От средата на август до петък цените на петрола са се покачили с 14%, докато фючърсите на бензина - с едва 3.8%. В резултат на това спредът между цени на бензин и суров петрол падна до $3.88 на барел в петък, докато в средата на май имаше пик от $37.76 спред за барел: тогава бе бръкнато надълбоко в запасите с гориво на САЩ.

Потенциалният скок в цените на бензина в края на зимните месеци ще се почувства от домакинствата и това с голяма вероятност ще доведе до отказ от редица покупки с по-голяма важност и изискващи премисляне от американския потребител. Все още не се е стигнало до ситуацията през 70-те години, все пак, когато цените на енергията поглъщаха голяма част от домакинските бюджети.

„Не можем да избягаме от реалността, че петрол на $80 принуждава потребителите да практикуват въздържане от изразходване на енергия и потребителските разходи след енергията малко ще се съкратят".

Запасите на бензин на САЩ са над 22 млн. барела или 10% по-малко, отколкото те бяха по същото време миналата година.

Заради ниските цени на бензина водещите рафинерии като Valero, Marathon Oil и Chevron предупредиха инвеститорите, че печалбите им падат през третото тримесечие. По-вероятно е обаче бензинът значително да поскъпне и да компенсира рафинериите.

Единствената надежда на шофьорите е корекция на петролния пазар, тъй като според някои анализатори черното злато отдавна вече е надценено.