Потребителите в Германия трябва да се приготвят за една нова вълна на поскъпване, пише немският вестник „Берлинер Цайтунг". Цените на търговията на едро са се повишили с 7,1% през март в сравнение със същия месец на миналата година, посочва вестникът като се позовава на Статистическата служба на Германия.

Това е най-големият ръст от 26 години, от 1982 година насам. Тогава цените на търговията на едро са поскъпнали с 8,5%.  Това ще доведе и до ръст на цените за потребители.  Стоките поскъпнаха и у нас.

Най-много са се повишили цените на житните култури, посевите и фуражите. Те са скочили с 52%. И цените на енергията и суровините значително са поскъпнали. Експертите предвиждат и скок на разходите на основните храни. Очакваме да поскъпнат хлябът, хлебните изделия и бирата, заявява Мартин Шраа  от отдела на Берлинер Цайтунг за цените и централния пазар.

Цените ще окажат негативно влияние и върху конюктурата. Ще намалее покупателната способност на хората, твърдят експерти.

Специалистите от Съюза на търговците на дребно не са убедени, че по-високите цени ще повлияят на крайните потребители. Те очакват добро развитие на търговията. През март потребителските цени отбелязаха ръст от 3,1%.

Международният валутен фонд определи покачването на цените на храните по света като голям проблем за световната икономика, като финансова криза.  Според оценката на Световната банка бедността в глобален мащаб в резултат на мащабното поскъпване може да се увеличи с 3 до 5%. Новото драстично поскъпване предизвика объркване в много развиващите се страни.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки у нас са се увеличили с 25% през май в сравнение със същия месец на 2007 година, сочат данните от НСИ. Цените в ресторантите и хотелите са се повишили с 20,4 на сто за година/ от май 2007 г. до май 2007 г./. Обувките и облеклото са поскъпнали с 10,5% за същия период.