Цените на петрола се понижават, инвеститорите фиксират печалбите от над 1 процентния им ръст през последните три сесии поради опасността от американски военен удар върху Сирия.

По обед фючърсните контракти за петрола марка Brent поевтиняха с 92 цента - до 115,20 долара за барел, а тези за американския индикативен сорт WTI - с 51 цента - до 110,02 долара за барел, съобщава Reuters.

През миналата седмица Brent поскъпна с 1,9%, защото инвеститорите се опасяваха, че военните действия на Запада срещу Сирия се засегнат експорта на петрол от Близкия Изток, заедно с прекъсването на доставките от Либия.

След като президентът Обама обвърза американския военен удар с одобрението на Конгреса, вчера САЩ не изключиха опит да се получи санкция за намесата от Съвета по безопасност на ООН.

"Ако Сенатът гласува против интервенцията, цената на петрола в близка перспектива ще спадне. Но в обратен случай пазарът ще тръгне нагоре, като ще тръгнат разговори за отваряне на стратегическите резерви, за да не се получи инстинктивен рязък скок на цените", смята анализаторът на PVM Дейвид Хафтон.

Импортът на петрол в Китай, заемащ второ място в света по потребление на суровината сред САЩ, през август се понижи с 17,9% спрямо юли до шестмесечен минимум от 21,43 млн. тона. Но от друга страна китайският износ рязко нарасна, показвайки, че страната е успяла да избегне значителен икономически спад.