"Удрят ракията от домашните казани" четем на първа е страница на в. "Труд"
Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция „Митници". Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.
Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.
Прочети още от в. "Труд"

"8 от 10 българи не кътат пари за „черни дни"", четем във в. "Монитор"
8 от 10 българи не заделят пари за „черни дни", показва проучване на Фондация „Инициатива за финансова грамотност", представено днес. На другия полюс в проучването проведено в света са японците. От тях само 30% не пестят . Дори в бедна Индия делът на жителите, които не кътат пари за лоши времена е двойно по-малък, отколкото у нас.
„Едва 25% от хората у нас пестят пари за пенсия", добави Любомир Христов от Института на дипломираните финансови консултанти. В останалите страни този дял е средно 59 на сто. По думите му проучването е показало още, че 56% от анкетираните българи са дали отговор как си представят финансовото бъдеще, докато при останалите страни този дял е доста по-голям - над две трети.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Какво, ако уволним цялото МВР?", четем на първа страница на в. „24 часа"
Най-жалкото в полицейския протест е, че те 25 г. не се бунтуваха за условията на труд и препъващите ги закони, а днес са така единни в битка за привилегии
Август 2004 г. е черният месец в световната история на полицейската мафия.
Големият удар срещу бруталната корупция в униформа обаче не се случва нито в Съединените щати, нито във Великобритания, нито във Франция или пък Италия. Действието не се развива в никоя от старите демокрации на планетата. Точно обратното - в Грузия - първата бивша съветска република, която сменя старата власт с демокрация след масови демонстрации, които светът ще помни като Розовата революция.
Героят на революционните промени, избраният в свободни избори нов президент Михаил Саакашвили, прави нещо невиждано в световната история. Само за един ден той уволнява цели 41 000 служители на МВР. В следващите две години са отстранени още почти 35 000 техни колеги.
Прочети още от в. „24 часа"

"Депутатите подкрепят акцизните поправки за "Булгартабак" и "Винпром Пещера"", четем на първа страница на в. "Капитал Daily"
Пореден законов подарък за двата местни производителя на цигари "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" (от групата компании около "Винпром Пещера") беше подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но и от депутатите от ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт. Народните представители от бюджетната комисия единодушно подкрепиха на второ четене и вмъкването на съвсем нов текст, който да ограничи конкуренцията на лидера в алкохола - "Винпром Пещера".
Привилегиите идват през закона за акцизите. Там финансовият министър Владислав Горанов предложи от догодина евтините цигари, които основно се произвеждат от двете фабрики, да поскъпнат минимално - с 20 стотинки, за сметка на силно увеличение в ставката за скъпите, които се предлагат от чуждестранни компании и поскъпването им с 1 лев не е проблем за управляващите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"НАП няма да може да вика данъкоплатци на разпит" е водещo заглавиe на в. "Сега"
НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене.

Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха вчера и представители на бизнеса. Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Домашна ракия на селски казан ще може да се вари в периода от 1 юли до 31 декември всяка година. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението е на Емил Димитров от Патриотичния фронт и група народни представители. Ако някой пожелае да вари ракия през друго време от годината, ще трябва да уведоми "Агенция Митници", преди да започне. Целта на промените е да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на големи количества ракия, които след това се продават, без да се плащат никакви данъци.
Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на кабинета да бъдат разширени правомощията на Националната агенция за приходи (НАП) и данъчните да могат да викат представители на фирмите за устни пояснения.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Бъг в системата слага скоба на колата" четем на първа страница във в. "Монитор"
Заради бъг в системата за паркиране на общината столичани неочаквано заварват колите си заклещени в скоби на синя или зелена зона. Проблемът е, че дори да сте изпратили верен есемес, системата може да не го отчете и екипите ще ви санкционират заради грешка в компютъра.
„Изпратих съобщение за зелена зона. След половин час си свърших работата и се върнах при автомобила си, но той беше с поставена скоба. След това започнаха и разправиите ми с Центъра за градска мобилност, защото, въпреки че грешката е в тяхната система, трябваше да заплатя 30 лева, за да ми свалят скобата", алармира читател на „Монитор".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Министерството на спорта ще предостави 68 дка на Димитър Бербатов за нова спортна база", пише в. "Капитал Daily"
Футболистът Димитър Бербатов ще получи за ползване парцел с размер 68 декара в местността "Къро" на Четвърти километър в София, за да направи там базата на бъдещата си школа за млади таланти. Това съобщи спортният министър Красен Кралев след заседанието на Министерския съвет вчера. Кралев заяви, че все още не е напълно изяснена процедурата, по която земята ще бъде дадена за ползване. Въпросният парцел в столицата беше прехвърлен от Министерството на отбраната на Министерството на младежта и спорта преди няколко седмици с решение на правителството.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Мастодонтът МВР е вреден за бюджета", пише в. "Сега"
Колко полицаи има в България? Според официалните данни на МВР щатната численост на персонала в министерството е 49 692 души (т.е. близо 50 хиляди). Според други официални данни, предоставени от МВР на Евростат, броят на полицаите в България е 26 772. Има две възможни интерпретации на тези числа. Едната е, че в МВР има огромен брой служители, които не са полицаи - което означава, че е нужна реформа в министерството. Другата е, че МВР дава изкривени данни на Евростат, за да прикрие факта, че България е първенец по брой полицаи на човек от населението. В този случай също има нужда от реформа. Твърде вероятно е и двете да са верни едновременно.
Прочети още от в. "Сега"

"Схемата "Петрол срещу... нищо""
пише в. „Труд"
Затваря ли си очите държавата пред схемата, която позволи активи за стотици милиони, които трябваше да постъпят в КТБ, да попаднат в джоба на Цветан Василев и Гриша Ганчев
Държавното някога предприятие "Петрол" се оказа в годините на прехода ябълката на раздора за новите му собственици. Помним войната между Митко Събев и Денис Ершов, които близо петилетка не можаха да се разберат кой да управлява и да печели от дружеството.
През това време фалиралата КТБ предостави на закъсалия холдинг неколкостотин милиона лева кредити, които посрещаха текущата нужда от закупуване на горива и плащане на ДДС и акцизи. В замяна цялото имущество на холдинга беше заложено в полза на банката, което бе едно от малкото реални обезпечения за КТБ.
Прочети още от в. „Труд"

„Шефът на банков надзор: Стрес тестове няма да стреснат банките, стабилни са", пише в. „24 часа"
Председателят на банковата асоциация Петър Андронов формулира плюсовете от тях, но и някои рискове.
Реформата на банковия надзор започна и тя ще повиши неговата ефективност. "Усилията ни ще бъдат насочени към постигане на пълно съответствие с базелските принципи, които са международно признати." Това заяви подуправителят на БНБ Димитър Костов и шеф на "Банков надзор" на семинар „Финансова стабилност", който събра банкери, финаннисти, анализатори.
"Да, вярно е, че надзорът бе упрекван в какво ли не, особено след проблемите с КТБ, каза Костов. Но ще цитирам белгийски колега от среща на върха - надзорът трябва да е готов от него да искат взаимноизключващи се неща, а накрая да е виновен за всичко, каза Костов. Той добави още, че не приема много от констатациите в одита на Сметната палата, който бе обявен преди дни.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"БЕХ не е пробита кофа, а бездънен кладенец", пише в. "Стандарт"
Крайно време е бизнесът да спре да субсидира електроенергията за бита, казва Кирил Домусчиев
Как гледа бизнесът на протестите на служители на МВР срещу орязването на част от привилегиите им? Пазарна ли е вече цената на електроенергията и какви са пътищата за излизането на енергетиката от кризата? Необходима ли е актуализация на бюджета за тази година и трябва ли да бъдат увеличени разходите за отбрана и за заплати в проекта за следващата? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.
- Г-н Домусчиев, как гледате като работодател на протестите на служители на МВР срещу орязване на част от привилегиите им?
- И аз, и колегите от КРИБ и останалите работодателски организации не сме против полицаите, които работят под стрес на улицата, на границата, в специалните части и пр., да имат привилегии. Напротив - мисля, че те трябва да получат по-високи привилегии от сегашните, за да им се отплатим подобаващо за риска, който поемат. В същото време смятам, че МВР категорично се нуждае от реформи.
Прочети още от в. "Стандарт"